Trump rapporterar via Twitter ”rejäla framsteg i våra handelssamtal med Kina, vad gäller viktiga strukturella frågor såsom intellektuellt ägandeskydd, jordbruk, tjänster, valuta, med mycket mera”. Foto: Evan Vucci/AP/TT

Trump skjuter upp nya Kina-tullar

Uppdaterad
Publicerad

Den förhandlingsfrist då inga nya tullar införs av USA mot Kina förlängs, meddelar president Donald Trump.

Efter helgens samtal i Washington tror han sig kunna nå ett handelsavtal med Kinas diktator Xi Jinping i mars.

Trump rapporterar via Twitter ”rejäla framsteg i våra handelssamtal med Kina, vad gäller viktiga strukturella frågor såsom intellektuellt ägandeskydd, jordbruk, tjänster, valuta, med mycket mera”.

Enades om att frysa åtgärder

Därmed är han tillräckligt optimistisk om en uppgörelse för att ytterligare skjuta upp hotet om nya mångmiljardtullar i handeln med Kina. Tullarna började höjas från båda sidor förra året, men när Trump och Xi träffades i Argentina den 1 december enades de om att frysa alla nya åtgärder i tre månader, för att ge förhandlingsvägen en chans.

Och nu förklarar alltså Trump att de tullhöjningar som skulle kunna ha ägt rum i månadsskiftet, alltså på fredag, inte blir av. Hur länge denna frist ska vara framgår inte, men han har tidigare pratat om att träffa Xi i mars och göra upp om handeln.

Har träffats tidigare

”Förutsatt att båda sidor gör fortsatta framsteg planerar vi ett toppmöte för Kinas president Xi och mig på Mar-a-Lago för att slutföra ett avtal”, skriver Trump.

De båda har träffats på Trumps helgställe Mar-a-Lago i Florida en gång tidigare, i april 2017.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.