Handelskriget mellan USA och Kina trappas upp

Uppdaterad
Publicerad

Nu trappas handelskriget upp och USA inför tullar på fler kinesiska varor. Kina svarade mer eller mindre direkt med tullar till ett värde av 60 miljarder kronor på amerikanska importvaror. Samtidigt som Donald Trump hotar med ytterligare åtgärder.

Från och med den 24 september införs 10-procentiga tullar på kinesiska varor värda 200 miljarder dollar, drygt 1 800 miljarder kronor.

Vissa varor undantas avgiften

Nästa år ska procentsatsen öka till 25 procent. Tanken är att amerikanska företag ska få tid på sig att byta leverantörer. Flera produkter, så som smarta klockor, cykelhjälmar och bilbarnstolar undantas dock de nya tullavgifterna.

Efter Trumps besked tappade Hongkong- och Shanghaibörsen vid öppning. Hang Seng-index tappade 0,8 procent och Shanghais kompositindex 0,3 procent.

Trump hotar Kina

Sedan tidigare har USA infört tullar på kinesiska varor för 50 miljarder dollar. I ett uttalande säger USA:s president Donald Trump att USA är beredd att gå ännu längre om Kina svarar på de nya tullavgifterna.

”Då kommer vi omedelbart att gå vidare till den tredje fasen, vilket innebär tullar på import för runt 267 miljarder till”.

Kina svarade direkt

Under tisdagseftermiddagen kom Kinas svar. De planerar nu införa tullar på amerikanska importvaror till ett totalt värde om 60 miljarder dollar, rapporterar AFP.

Landets handelsdepartement uppger att man ”inte har något annat val” än att svara med egna åtgärder, samtidigt som man önskar att USA drar tillbaka sina avgifter som man menar ”förgiftar” förhandlingsklimatet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.