Trump slår tillbaka mot anklagelser om sexövergrepp

Uppdaterad
Publicerad

Lögner och förtal. Så beskriver Donald Trump de anklagelser om sexuella övergrepp som flera kvinnor har gått ut och vittnat om offentligt. Vid ett valmöte på fredagen kallade han kvinnorna för ”sjuka” och menade att allt de har berättat är fabrikationer.

Den republikanske presidentkandidaten Donald Trumps valkampanj har skakats ordentligt efter att en flera år gammal video där han skryter om sexuella övergrepp på kvinnor publicerats, först i Washington Post.

Flera kvinnor har också trätt fram och berättat sina personliga historier om hur de utsatts för övergrepp av kandidaten.

USA-val 2016

Donald Trump själv har avfärdat videon som ”snack i omklädningsrummet”, och att det inte ger en rättvis bild av hans kvinnosyn. Han avvisar också kategoriskt alla anklagelser från de kvinnor som påstått sig ha blivit antastade av honom.

”Rena bluffen”

Senast vid ett valmöte under fredagen tog han upp skandalen.

– Jag är just nu utsatt för ett illvilligt angrepp, med lögner och förtal. Det är rena bluffen. Jag har ingen aning om vilka de här kvinnorna är, sa presidentkandidaten.

Kallar kvinnorna ”sjuka”

Han kallade anklagelserna för ”rakt igenom falska”, och beskrev de kvinnor som talat ut mot honom som ”sjuka”, och deras historier för fabrikationer, rapporterar Reuters.

– En av dem ska ha kommit fram till mig när jag ensam på en klubb. Jag brukar inte sitta ensam så ofta men den här gången gjorde tydligen jag det. Och sedan skulle jag ha gjort, vadå, så här?, sa Trump och slänger ut högerarmen i luften bredvid sig.

Menar att de söker uppmärksamhet

– Jag vet inte vilka de här människorna är. Jag ser det på tv, jag tycker det är motbjudande och att det blåses upp, de har inga vittnen, det finns ingenting runt det, sade han enligt AFP.

– En del gör det förmodligen för lite tid i rampljuset, de försöker få lite gratis uppmärksamhet.

Om en av kvinnorna som först trädde fram i The New York Times angående en händelse under 1980-talet sa han:

– Tro mig, hon skulle inte vara mitt förstaval, jag kan säga er det.

Media ”förgiftar väljarkåren”

På sistone har Trump börjat hävda att massmedier och en ”global elit” motarbetar honom. Han anklagade i sitt tal på fredagen amerikansk media för att bedriva kampanjjournalistik mot honom, genom att ge utrymme åt de kvinnor som har valt att träda fram.

– Ser ni vad som händer? Processen är manipulerad. Hela valet är manipulerat. Dessa lögner, spridda av media, förgiftar väljarnas sinnen.

Han riktade även in sig på Carlos Slim, mexikansk miljardär som är den största delägaren i The New York Times, och säger att han konspirerar mot Trump.

– Korrupta medier försöker att göra allt de kan för att stoppa den här rörelsen, säger Trump enligt AFP.

Uppgifterna förnekades omedelbart från Slims håll.

– Carlos Slim kommer som ni vet från Mexiko. Han har gett många miljoner dollar till Clintons och deras initiativ, sade Trump vidare och hänvisade till The Clinton Foundation.

Se klipp från valmötet här ovanför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet