Foto: Nathan Howard /AP

Trump sparkade igång valkampanjen

Uppdaterad
Publicerad

USA:s förre president Donald Trump drog igång sin kampanj för att bli återvald 2024 med ett stort utomhusmöte i Texas på lördagen.

Trump höll inte tillbaka utan anklagade den sittande regeringen för att vara kriminell, korrupt och för att förstöra landet. Under Joe Bidens korta tid har större skada gjorts än under USA:s fem sämsta presidenter tillsammans, sade han.

Den egna regeringstiden (2017-21) var däremot bättre än någon annan, sade Trump och räknade upp alla vallöften han hållit, bland annat att skärpa gränskontrollerna mot Mexiko och att dra USA ur Parisavtalet om åtgärder mot klimatförändringarna.

Sång av fängslade anhängare

Mötet hölls på en flygplats utanför Waco i centrala Texas. Expresidenten anlände i ett vitt-rött-blått Boeing 757 med texten TRUMP. Medan planet cirklade ovanför publiken spelades ”Danger Zone” från filmen ”Top Gun”.

Innan Trump började tala spelades också en inspelning av landets nationalsång ”The Star-Spangled Banner”, sjungen av Trump-anhängare som sitter i fängelse efter stormningen av kongressen 2021 .

Trump påstår fortfarande att han blev bestulen på valsegern 2020, trots att bevis saknas.

Jämför med Stalintiden

I sitt tal tog han upp hotet om åtal mot honom själv och upprepade sin ståndpunkt att det är politiskt motiverat. I publiken syntes plakat med ordet ”Häxjakt” till stöd för detta narrativ.

– Bidenregimens sätt att använda rättssystemet som ett vapen är som hämtat direkt från det stalinistiska Rysslands skräckshow, sade han enligt New York Post.

– Sätt mig tillbaka i Vita huset och USA kommer återigen att bli ett fritt land, sade han.

Valet att börja kampanjen i Waco har väckt viss uppmärksamhet. I Waco dödades ett 80-tal medlemmar av en beväpnad kristen sekt våren 1993 efter en illa genomförd belägring av polisen, vilket givit händelsen starkt symbolvärde i vissa grupper som misstror myndigheterna.

Enligt Trump gjordes valet av Texas viceguvernör som ombads att välja en plats där stödet för Trump är stort.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.