Talmannen i representanthuset Nancy Pelosi hindras av Donald Trump från att flyga i USA:s tjänst. Foto: Carolyn Kaster/AP/TT-Jacquelyn Martin/AP/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Trump ställer in hela USA-delegationens resa till Davos

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Donald Trump ställer in hela den amerikanska delegationens resa till Världsekonomiskt forum i Davos nästa vecka. Anledningen är den pågående nedstängningen av den amerikanska statsapparaten. Presidenten stoppar även sin politiska motståndare Nancy Pelosi från att resa med statens flygplan.

”Av hänsyn till de 800 000 fantastiska amerikanska arbetare som inte får någon lön och för att säkerställa att hans stab kan göra sitt jobb har president Trump ställt in sin delegations resa”, skriver hans pressekreterare Sarah Sanders i ett uttalande.

Trump hade redan för en vecka sedan ställt in sin egen resa, men då uppgavs att bland andra finansminister Steve Mnuchin och utrikesminister Mike Pompeo skulle åka till Davos för att företräda USA.

Under torsdagen drog Trump in representanthuset talman Nancy Pelosis möjligheter att använda flygplan för resor i tjänsten – så att hon inte kan genomföra sina planerade resor i närtid.

Trump: Flyg reguljärt i stället

Pelosi var bara timmar ifrån att borda ett militärflyg som skulle ta henne till Afghanistan i syfte att besöka de amerikanska trupperna i landet, rapporterar Reuters. 

”Jag måste tyvärr informera dig om att din resa till Bryssel, Egypten och Afghanistan har skjutits upp med anledning av nedstängningen”, skrev presidenten i ett brev som publicerades i sin helhet av Sarah Sanders i sociala medier.

Presidenten skrev även att det är upp till sin politiska motståndare att i stället resa med kommersiell flygtrafik.

På onsdagen hade Nancy Pelosi uppmanat presidenten att skjuta upp sitt årliga tal till nationen den 29 januari på grund avatt säkerheten inte kan garanteras så länge nedstängningen av staten fortsätter.

May inte heller till Davos

Med anledning av brexitförhandlingar meddelar även Storbritanniens premiärminister Theresa May att hon inte heller närvarar vid Världsekonomiskt forum i schweiziska Davos.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.