Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Trump väntas strama åt förbindelser med Kuba

Uppdaterad
Publicerad

I dag väntas USA:s president Donald Trump tillkännage nya besked för amerikaner som vill resa till Kuba. Förändringen innebär en tillbakagång av den föregående presidenten Obamas historiska framsteg i de diplomatiska förbindelserna med Kuba.

USA:s president Donald Trump väntas fullfölja ett av sina vallöften – den om åtstramningen i förbindelserna med Kuba, enligt en högt uppsatt källa i Vita huset.

Ska tillkännages i dag

Förändringarna väntas tillkännages i dag, fredag, i samband med ett tal i Miami. I praktiken innebär åtstramningarna en begränsning av amerikaners inresor till landet.

Sedan två år tillbaka godkänns inresa till Kuba med hänvisning till tolv olika bestämmelser. Förutom turistresor, öppnade bestämmelserna upp för affärsresor. Nu begränsas de affärsresor och handelsförbindelser som anses vara bundna till den kubanska militärens affärsverksamhet.

LÄS MER: Trump hotar riva upp Kuba-avtal

Kan slå hårt mot Kubas turistnäring

Åtstramningen väntas främst slå hårt mot Kubas turistnäring, och mot delar av befolkningen som livnär sig på kommersiella förbindelser med USA.

Utöver de ekonomiska konsekvenserna väntas Trumps politik lämna en kyligare diplomatisk ton länderna emellan. Det var bara för två år sedan som ett halvt sekels isolering luckrades upp av en mer öppen politik, där föregående president Barack Obama var pådrivande.

LÄS MER: Obama skriver historia i Kuba

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer