Trump-supportrar skanderade: ”Skicka tillbaka henne”

Uppdaterad
Publicerad

Under ett väljarmöte i Greenville, North Carolina, gick Donald Trump återigen till verbala angrepp mot de fyra demokratiska kongressledamöter som han i tidigare twittermeddelanden uppmanat att ”åka tillbaka” till ”länderna från vilka de kom”. Under en passage där presidenten särskilt kritiserade den somalisk-födda politikern Ilhan Omar började publiken högljutt ropa: ”Skicka tillbaka henne”.

Konflikten mellan den amerikanske presidenten och fyra kvinnliga demokratiska kongressledamöter blir allt mer infekterad.

När Donald Trump under ett väljarmöte i North Carolina, natten till torsdag svensk tid, anklagade kongressledamoten Ilhan Omar för att ”med förakt se ner på hårt arbetande amerikaner” hördes ett fåtal personer i publiken skandera: ”Skicka tillbaka henne”.

När presidenten fortsatte att anklaga Omar för att återkommande ha gett uttryck för antisemitism växte ramsan i röststyrka och till slut skanderade stora delar av publiken: ”Skicka tillbaka henne”, samtidigt som Trump pausade och tittade ut över åhörarna.

Kritiseras för rasism

Ramsan är en anspelning på en serie tweets som Trump publicerade på tisdagskvällen i vilka han gick han till angrepp mot de fyra kongressledamöterna Alexandria Ocasio-Cortez, Rashida Tlaib, Ilhan Omar och Ayanna Pressley – i Washington kända som ”The Squad”.

Trump skrev bland annat: ”det är så intressant att se 'progressiva' demokratiska kvinnliga ledamöter, som ursprungligen kommer från länder vars regeringar är en total katastrof [...] Varför åker inte de tillbaka och hjälper fixa de totalt förstörda och kriminellt angripna länderna de kommer ifrån?”

Trumps antydningar om att kongressledamöterna borde återvända till sina ursprungsländer (tre av de fyra kvinnorna är födda i USA) har mött hård kritik och anklagats för att vara rasistiska.

Uttalande har också kritiserats från en rad politiker i andra länder, bland dem Kanadas premiärminister Justin Trudeau, Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern och den brittiska partiledarkandidaten för Tories, Boris Johnson.

Trump har själv avfärdat kritiken och på Twitter svarat: ”Jag har inte ett rasistiskt ben i min kropp”.

Porträtteras som politiska motståndare

Nattens verbala angrepp mot de fyra kongressledamöterna var ett i raden av flera liknande uttalanden under den här veckan. Trump har återkommande målat upp de fyra demokratiska kandidaterna, som hör till vänsterskiktet inom det demokratiska partiet, som sin politiska antites.

”Oavsett om hans tweets är rasistiska eller inte – jag säger inte att de inte är det – får han media att framställa de här extremt liberala, socialistiska dåraktiga (foolish) kongressledamöterna som det demokratiska partiets ansikte utåt.”, säger Terry Sullivan, en återkommande Trump-kritiker som bland annat låg bakom den republikanske senatorn Marco Rubios presidentvalskampanj under 2016.

”Vad han gör här är sorgligt men det är smart politisk”, säger Sullivan till nyhetsbyrån AP.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.