Foto: TT

Trump svär att skicka ut papperslösa

Uppdaterad
Publicerad

Om republikanske Donald Trump väljs till president i USA kommer han genast att se till att papperslösa deporteras, säger han i ett tal i Des Moines, Iowa.

– Från dag ett kommer jag snabbt att börja förflytta kriminella illegala invandrare från det här landet, inklusive hundratusentals kriminella illegala invandrare som har släppts in i amerikanska samhällen under Obama-Clintons administration.

Landets nästa president svärs in den 20 januari och kampanjerna inför valet i november har under den senaste veckan intensifierats. Under talet gav Trump nya detaljer om hur han ska hantera landets stora antal papperslösa.

– Jag kommer att bygga en stor gränsmur, införa rikstäckande kontroller av arbetstillstånd, hindra illegala invandrare från att komma åt välfärdssystemet och utveckla ett spårsystem för in- och utresor för att säkerställa att de som överträder sitt visum snabbt avlägsnas, säger Trump.

Om landet inte hårt kontrollerar när visum går ut har USA ”öppen gräns”, säger Trump. ”Så enkelt är det”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.