Attacken mot journalisten Mika Brzezinski döms ut på sociala medier som ovanligt vulgär. Foto: TT

Trump till attack mot journalist: ”Låg IQ och galen”

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president har levererat en personlig attack mot tv-kanalen MSNBC:s programledare Mika Brzezinski. Ordvalet beskrivs som ovanligt vulgärt, till och med för Donald Trump.

Angreppet kom sedan Brzezinski i torsdagsmorgonens program ”Morning Joe” skarpt kritiserat hans regering och antytt att presidenten inte är riktigt klok.

”Låg-IQ, galna...”

”Jag hörde att dåligt betygsatta @Morning–Joe snackar illa om mig (tittar inte längre). Hur kommer det sig då att låg-IQ, galna Mika tillsammans med Psyko-Joe kom...”, twittrade Trump redan innan programmet var slut.

USA-val 2016
”Jag hörde att lågt betygsatta @Morning_Joe snackar illa om mig (tittar inte längre). Men hur kan då låg-IQ, galna Mika tillsammans med Psyko-Joe komma..” Foto: Skärmdump/Twitter

I nästa tweet fortsatte han: ”...till Mar-a-Lago (Trumps hus i Florida) 3 kvällar i rad runt nyårsafton och envisades med att göra mig sällskap. Hon blödde illa från en ansiktslyftning. Jag sade nej!”

”...till Mar-a-Lago 3 kvällar i rad runt nyårsafton, och insisterade på att göra mig sällskap. Hon blödde illa från ett ansiktslyft. Jag sa nej!” Foto: Skärmdump/Twitter

Får kritik från flera håll

”Psycho Joe” syftar på Joe Scarborough, som leder programmet tillsammans med Mika Brzezinski.

Presidentens attack möttes av skarp kritik i sociala medier. Både politiker och journalister kom omedelbart till Brzezinskis försvar.

Lindsay Graham, en republikansk senator från South Carolina, twittrade strax efteråt:

”Mr. President, din tweet är lägre än din position, och representerar allt som är fel med amerikansk politik, inte USA:s storhet”.

Journalisten Mike Kornblau från tv-kanalen NBC News skrev:

”Jag trodde aldrig att jag skulle få uppleva den dag då jag säger till mig själv: 'det ligger under min värdighet att svara på det som USA:s president har sagt'”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet