Donald Trump under presskonferensen på fredagskvällen svensk tid. Foto: Yuri Gripas/TT

Trump tvingar storföretag att tillverka respiratorer

Uppdaterad
Publicerad

Över 100 000 människor har bekräftats smittade av coronaviruset i USA. Över 1500 människor har dött i landet. Nu använder sig president Donald Trump av krigslagstiftning för att tvinga fordonsjätten General Motors (GM) att tillverka respiratorer.
– GM slösade tid, säger han i ett uttalande.

Det senaste dygnet har antalet bekräftat smittade i USA ökat med nästan 18 000.  Beskedet kom samma dag som president Donald Trump godkände krispaketet på hisnande 2 000 miljarder dollar.

Samtidigt ändrar sig nu Donald Trump om behovet av respiratorer i landet. Bara ett dygn tidigare tonade han ner behovet i en intervju med Fox News.

– Jag tror inte att vi behöver 40 000 eller 30 000 respiratorer. Får du till ett stort sjukhus så har de ibland bara två respiratorer och nu säger de plötsligt att de vill ha 30 000, sade han.

”Inte tid att spela spel”

På fredagskvällen, svensk tid, lät det däremot helt annorlunda. Nu tvingar han fordonsjätten General Motors att börja tillverka respiratorer i stor skala. Med hjälp av lagstiftning som egentligen skrivits för krigstider så kör han över bolaget i förhandingarna.

Enligt Trump trodde de amerikanska myndigheterna att de hade kommit överens med GM om att företaget skulle tillverka 40 000 respiratorer. Men att GM sedan ändrade sig och sade att de bara kunde göra 6000 samtidigt som de började kräva mer betalt, enligt presidenten.

– Vi hade inte tid att spela spel med dem, konstaterade presidenten på fredagskvällen svensk tid.

Forskare: Krävs 300 000 respiratorer

Efter Trumps uttalande har GM själva sagt att de från och med april kan börja tillverka 10 000 respiratorer i månaden.

Men frågan är om det kommer att räcka. Vården i USA har i dag tillgång till 170 000 respiratorer och då ingår även enklare varianter som det inte är säkert att kommer vara tillräckligt effektiv för en coronapatient. Enligt amerikanska forskare kan landet som mest behöva 300 000 respiratorer samtidigt när pandemin fortsätter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet