Foto: Evan Vucci/AP

Trump vill erkänna Golanhöjderna som israeliska

Uppdaterad
Publicerad

USA borde erkänna Israels suveränitet över Golanhöjderna, enligt USA:s president Donald Trump. Bergsområdet erövrades av Israel från Syrien under sexdagarskriget 1967 och annekterades senare tillsammans med palestinska östra Jerusalem.

Trump säger att det nu är dags för USA att fullt ut erkänna Israels suveränitet över Golanhöjderna, skriver BBC. Israel tog området från Syrien 1967 efter sexdagarskriget.

I en tweet skriver Trump att Golanhöjderna har en stor strategisk och säkerhetsmässig betydelse för Israel och regional stabilitet. Israel tillämpade sin administration och lag på Golanhöjderna 1981, men andra regeringar erkände inte handlingen.

Syrien har konsekvent försökt ta tillbaka suveräniteten över regionen.

Den israeliska premiärministern Benjamin Netanyahu tackar president Trump på Twitter och skriver att beslutet är ”modigt”. Val hålls i Israel den 9 april och inför det har Netanyahu pressat för att USA ska erkänna just detta, skriver Reuters. Nästa vecka ska premiärministern besöka Trump i Washington.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.