Ryssland uteslöts efter annekteringen av Krimhalvön 2014 och G8 blev då G7. Nu vill Trump åter bjuda in Ryssland i gemenskapen. Foto: Evan Vucci / AP

Trump vill ha tillbaka Ryssland i G7-gruppen

Uppdaterad
Publicerad

Redan innan sin ankomst till G7-mötet i Kanada överraskade USA:s president Donald Trump med ett uttalande om att han anser att Ryssland åter borde bjudas in i G7-gemenskapen.

– Jag har varit Rysslands värsta mardröm, hävdade Trump vid en träff med medier utanför Vita huset strax innan han avreste till mötet.

– Men med det sagt, så borde Ryssland vara med i detta möte, fortsatte den amerikanske presidenten.

Utspelet har sått split bland länderna redan innan mötet inletts. Italiens nya premiärminister Giuseppe Conte sällar sig till Trump och skriver på Twitter att det ligger ”i allas intresse” att Ryssland återinträder i gruppen.

Ryssland uteslöts efter annekteringen av Krimhalvön 2014 och G8 blev då G7.

Europeisk enighet?

En brittisk regeringskälla säger till Reuters att Ryssland måste ändra inställning innan några diskussioner om ett återinträde skulle kunna hållas. En talesperson för den franska regeringen säger till samma nyhetsbyrå att den europeiska enigheten vid mötet är ”slående”.

Också Donald Tusk, EU:s permanente rådsordförande, som representerar EU vid G7-mötet, betonade på fredagen att de europeiska länderna står enade även i Rysslandsfrågan.

– Det som oroar mig mest, dock, är det faktum att den regelbaserade världsordningen utmanas, överraskande nog inte av dem man brukar misstänkta, utan av dess huvudskapare och borgenär, USA, säger han, enligt AFP.

Men Italiens nye premiärminister Giuseppe Conte – som redan när han svors in till sitt ämbete gick på tvärs med EU-linjen när han i sitt första tal sade sig vilja se över sanktionerna mot Ryssland – i meddelade på fredagen att han instämmer i Trumps åsikt om att välkomna Ryssland tillbaka.

”Orättvisa handelsavtal”

Donald Trump står under hård press från de andra sex stormakterna efter införandet av tullar på aluminium och stål på nära allierade som Kanada och EU. Bedömare befarar att tullarna kan vara början på ett omfattande handelskrig.

Enligt Trumpregeringen är tullarna nödvändiga för att skydda USA:s nationella säkerhet. Presidenten själv skriver på Twitter att han ”ser fram emot att reda ut orättvisa handelsavtal”. Han påstår också att Kanada tar ut en tull på 270 procent på mejeriprodukter från USA.

”Det har de inte berättat för er, har de? Inte rättvist mot våra bönder”, skrev Trump inför mötet.

Bland ledarna från USA:s allierade, som Kanada och EU, har irritationen varit stor inför toppmötet.

– Kanske bryr sig USA:s president inte om han blir isolerad, men vi har inget emot att bara vara sex, om det behövs, sade Frankrikes president Emmanuel Macron.

Han påpekade att de sex övriga länderna tillsammans utgör en större marknad än USA, enligt Reuters.

”Dålig stämning”

Trump kommer att lämna toppmötet innan det formellt har avslutats på lördagen för att flyga till Singapore för mötet med Nordkoreas ledare Kim Jong-Un, enligt Vita huset.

Fakta: G7

G7, The group of seven, är ett internationellt informellt forum bestående av de ekonomiska jättarna USA, Japan, Tyskland, Storbritannien, Frankrike, Italien och Kanada.

G7 bildades 1975 som G6, och Kanada kom med året därpå, för att ha ett forum för att samtala kring gemensamma ekonomiska frågor.

Ländernas ledare möts årligen för att diskutera bland annat global ekonomi, internationell säkerhet och energipolitik.

Ryssland var en del av gruppen, som då kallades G8, mellan 1998 och 2014, men stängdes av efter annekteringen av Krim.

Även EU har representation vid mötet, i form av Europeiska rådets ordförande Donald Tusk.

Källor: NE, CFR

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.