USA:s president Donald Trump sade under en presskonferens att företrädaren Barack Obama lät Ryssland annektera Krimhalvön. Foto: TT

Trump: Obama lät Ryssland ta Krim

Uppdaterad
Publicerad

I sitt slutanförande på G7-mötet i Kanada anklagade USA:s president Donald Trump sin företrädare Barack Obama för att låtit Ryssland annektera Krimhalvön.

– Obama kan säga allt han vill men han lät Ryssland ta Krim. Jag kanske skulle ha haft en helt annan attityd.

På presskonferensen efter lördagens G7-möte i kanadensiska Québec fick Donald Trump frågan om han tycker att Krimhalvön borde bli erkänt ryskt territorium.

– Du måste fråga president Obama, för han var den som lät Krim glida iväg. Det var hans administration och det var han som tillät Ryssland att spendera en hel del pengar på Krim.

– Obama kan säga allt han vill men han lät Ryssland ta Krim. Jag kanske skulle ha haft en helt annan attityd, säger Donald Trump.

”USA har utnyttjats i årtionden”

Den amerikanska presidenten upprepade att han anser att USA är missgynnat och ”har utnyttjats i årtionden” ur handelssynpunkt. Trump tycker trots det att det har varit ”extremt produktiva” diskussioner under G7-mötet, rapporterar Reuters.

– Jag anklagar inte andra ledare för detta, utan jag anklagar våra tidigare ledare, säger Trump om det han anser är USA:s dåliga handelsvillkor i förhållande till de andra länderna i G7-mötet.

Varnade andra G7-länderna

Donald Trump varnade också de andra G7-länderna för att svara på de nyligen införda amerikanska stål- och aluminiumtullarna.

– Om de slår tillbaka begår de ett misstag, säger Trump enligt AP.

Efter sitt anförande lämnar Trump G7-mötet i förtid och reser till Singapore för nästa veckas toppmöte med den nordkoreanske ledaren Kim Jong-Un.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.