Vad är det egentligen som händer på G7-mötet? SVT:s USA-korrespondent förklarade direkt från Québec i Rapport. Foto: Leon Neal/TT, SVT

Carina Bergfeldt: ”Splittrade G7-ledare spelar Trump i händerna”

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen anlände ledarna för G7-länderna till Québec i Kanada och det är en splittrad skara som nu ska förhandla om ekonomi-, freds- och miljöfrågor, menar SVT:s USA-korrespondent Carina Bergfeldt.

– Alla kommer med sina egna intressen och det här spelar i händerna på Donald Trump.

Inför toppmötet har stämningen mellan sex av medlemsländerna och det sjunde, USA, varit frostig. Det efter att USA infört stål- och aluminiumtullar mot de övriga. Att visa upp en enad front mot Donald Trump var ambitionen inför mötet menar SVT:s USA-korrespondent Carina Bergfeldt, som är på plats i Québec.

– Macron och Trudeau sade i går att man måste vara enade mot Trump, och ja, man är enade när det gäller ståltullar, Iran-avtalet, Parisavtalet och USA:s flytt av sin ambassad i Israel, säger Bergfeldt.

Alla har egen agenda

När det gäller andra frågor blir det svårare menar hon. Storbritannien är redan splittrat från den övriga gruppen i och med stundande brexit, och behöver goda relationer med USA.

Även Tysklands förbundskansler Angela Merkel väntas enligt Bergfeldt vara mer tillmötesgående mot Trump, då den tyska bilindustrin har mycket att förlora på försämrade handelsrelationer med USA. 

– Alla länder kommer hit med sin egen agenda. Japan till exempel, som just nu inte har något annat intresse än att Nordkoreamötet ska bli så lyckat som möjligt. Man vill verkligen inte bli ovän med Trump, säger Carina Bergfeldt.

Trump: Bjud in Ryssland

Under fredagen spädde Donald Trump på osämjan inom G7 ytterligare när han meddelade att Ryssland borde bjudas in till gruppen igen. Landet uteslöts 2014 efter annekteringen av Krimhalvön från Ukraina. 

Italiens nya premiärminister Giuseppe Conte uttryckte sitt stöd för idén på Twitter. Men andra G7-medlemmar var snabba med att tillbakavisa Trumps förslag. 

– Kanada har gått ut och sagt att man inte viker en tum när det gäller inställningen till Ryssland och sen har du Europeiska rådets president Donald Tusk, han var mer kortfattade än så. Han sa helt enkelt att sju är ett turnummer, säger Carina Bergfeldt. 

USA kommer lämna mötet tidigt

Mötet väntas pågå från fredag till söndag men Trump har redan annonserat att han ämnar lämna tidigare, enligt AP. Den amerikanska presidenten reser vidare mot Singapore där han på tisdag ska träffa Nordkoreas ledare Kim Jong-Un.

G7-gruppen

G7, eller The group of seven, bildades under 1970-talet. G7 bildades för att länderna tillsammans ville lösa stora ekonomiska problem, främst inom internationell handel. På senare tid har man även diskuterat andra frågor.

Gruppen har toppmöte varje år, förra året hölls mötet på Sicilien i Italien.

Ryssland var 1997-2014 med i samarbetet och gruppen bytte tillfälligt namn till G8.

Källa: Nationalencyklopedin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.