Donald Trump skakar hand med Sergej Lavrov. Foto: TT

Trump vill skapa bättre relation till Ryssland

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Mötet mellan president Donald Trump och den ryska utrikesministern Sergej Lavrov hölls dagen efter att presidenten sparkat FBI-chefen. Uppståndelsen kring händelsen överskuggade det mesta, och även om både Trump och Lavrov försökte undvika ämnet så ligger utredningen om Rysslands eventuella påverkan på Trumpkampanjen kvar som ett ständigt orosmoln.

Eva Elmsäter

Utrikesreporter

Men en sak blev tydlig och det är att tonen mellan USA och Ryssland har förbättrats. Sergej Lavrov talade om att det är lättare att ha en dialog med Trump som är pragmatisk och affärsmässig till skillnad från Obama och hans administration som var ideologiska.

Donald Trump hade som presidentkandidat målsättningen att förbättra relationerna mellan Ryssland och USA. Men de har under hans korta tid vid makten sjunkit till en bottennivå.

USA:s raketattack mot Syrien nyligen förvärrade situationen dramatiskt. Men USA och Ryssland har trots det sagt att man vill försöka samarbeta där man har någon slags samsyn. Det upprepades vid det här senaste mötet.

Plan för Syrien

Ett försök att visa upp en enad front gäller ett samarbete i Syrien. Där har Ryssland en ny plan på att upprätta så kallade säkra zoner, något som Donald Trump tidigare under valrörelsen sa sig vara för. Trump vill samarbeta om Syrien men det återstår mycket att diskutera när det gäller zoner och vem som ska ansvara för säkerheten.

Problemet är att Ryssland ryckt initiativet från USA i Syrien-frågan. USA har sedan president Trumps tillträde inte arbetat fram en tydlig strategi för Syrien.

President Obama försökte stötta den FN-ledda fredsprocessen för Syrien. Förre utrikesministern John Kerry var mycket aktiv i arbetet för att få igång samtalen. Han agerade då ihop med ryske utrikesministern Sergej Lavrov.

Däremot var Obama-administrationen ovillig att ge sig in militärt i konflikten. Man kan säga att Donald Trump vänt på den politiken genom att gå till militär attack mot den syriska armen samtidigt som man engagerat sig mindre i fredsprocessen. Under mötet med Lavrov sa däremot president Trump att han vill arbeta för fred i Syrien och att han kräver att Ryssland också aktivt gör det.

Utredning fortsätter

Oavsett vad som sagts vid mötena mellan den ryska utrikesministern Sergej Lavrov och hans motpart Rex Tillerson och Donald Trump så hamnar det i skymundan av de inrikespolitiska problem som presidenten har. 

Beskyllningarna och misstankarna om Trump-kampanjens kontakter med Ryssland under valrörelsen hänger sig kvar. Sergej Lavrov tillbakavisar alla sådana påståenden och säger att det saknas bevis. Men Donald Trump kommer inte undan misstankarna och utredningen kommer att fortsätta.

Avskedandet av FBI-chefen har knappast minskat intresset för vad den till slut kan komma fram till.

LÄS MER: Dokumenten som ger FBI-chefen sparken

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

USA:s nye president

Mer i ämnet