Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Donald Trump under presskonferensen om coronaläget i USA natten till måndagen svensk tid. Foto: Stefani Reynolds/TT

Trump förlänger isoleringen – räknar med 100 000 döda i USA

Uppdaterad
Publicerad
USA:s president Donald Trump har fått mycket kritik för att han ville häva nedstängningen av landet till påsk. Efter att coronaviruset nu snabbt spridits i landet ändrar han sig – och förlänger isoleringen i USA till den 30 april.
– Jag har sett saker jag aldrig har sett förut, säger han.

President Donald Trump förlänger riktlinjerna för social distansering i hela USA till den 30 april. Därmed överger han sin av experter kritiserade förhoppning att kunna häva nedstängningen av landet till påsk.

När han talade under natten till måndagen, svensk tid, förfärades han över hur snabbt viruset har spridits i bland annat New York. Han hänvisade speciellt till alla dödsfall på sjukhus i hans egna hemtrakter i Queens.

– Det är liksäckar överallt, i korridorerna. Jag har sett dem ta in långtradare, frysbilar. Det är frysbilar för de kan inte ta hand om alla kroppar, det är så många. Jag har sett saker jag aldrig har sett förut, säger han.

Snabbare takt än i Italien

Dödssiffran bland dem som har bekräftats smittade av coronaviruset har nu stigit till över 1000 personer i delstaten New York. Och det har gått snabbare än i både Spanien och Italien. I Spanien dröjde det 18 dagar från det första dödsfallet tills landet hade 1000 dödsfall. I Italien tog det 21 dagar. I delstaten New York tog det bara 16 dagar.

”Det är en hemsk siffra”

Det är helt andra tongångar än det var tidigare då presidenten tonade ner riskerna med viruset. Amerikanska experter talar nu om att 100 000 till 200 000 amerikaner kan dö av viruset. Och Trump konstaterar att det är bra om landet lyckas ”hålla nere” antalet döda ”till 100 000”. Han hänvisade till prognoser som sagt att 2,2 miljoner människor kunde dö om inte beslut hade fattats om att stänga ner delar av samhället.

– Det är en hemsk siffra. Men vi har alla tillsammans gjort ett väldigt bra jobb här, sade Donald Trump.

Donald Trump räknar med att kulmen på smittspridningen i USA ska nås om två veckor. Fram till och med söndagskvällen har totalt 2400 personer, som bekräftats vara smittade av coronaviruset, dött i USA.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nya coronaviruset

Mer i ämnet