Sedan Turkiet öppnade gränsen mot Europa har tiotusentals människor tagit sig till den grekiska gränsen. Arkivbild. Foto: EPA/TT

Tusentals migranter och flyktingar vid turk-grekiska gränsen flyttas till läger

Uppdaterad
Publicerad

Turkiet har fört bort omkring 6 000 människor, som befinner sig vid gränsen till Grekland, till läger i nio olika provinser med anledning av coronavirusutbrottet.
– När den här epidemin är över kommer vi inte att hindra de som vill lämna, säger Turkiets inrikesminister Suleyman Soylu.

I slutet av februari beslutade Turkiet att öppna gränsen mot Europa.

Tusentals människor tog då chansen att försöka korsa gränsen genom Grekland. Väl där möttes de av gränspolis och tårgas.

Sedan dess befinner sig tiotusentals människor som är på flykt vid den turk-grekiska gränsen. Men med anledning av coronapandemin har Turkiet nu beslutat att föra bort nästan 5 800 migranter och flyktingar till provisoriska läger, rapporterar AP.

Turkiets inrikesminister Suleyman Soylu har däremot varnat att så fort virusutbrottet är över så kommer landet inte att hindra någon från att lämna lägren.

Avtalet kollapsade

Grekland hyllade initiativet som en ”viktig åtgärd för vårt land och för Europa”, skriver AP.

År 2016 slöt EU ett avtal med Turkiet. Genom att stänga gränsen och inte låta flyktingar och migranter att lämna Turkiet, fick landet miljardbelopp i gengäld.

Men avtalet kollapsade när situationen i syriska Idlib eskalerade i februari och fler än 30 turkiska soldater dödades.

– Turkiet känner sig trängda i ett hörn och sätter press på EU för att få stöd i Idlib, berättade Thomas Thorén, SVT:s utrikesreporter i Turkiet.

Sedan beslutet om att öppna gränsen har EU skickat fler gränspoliser till Grekland samt lovat Turkiet mer stöd i form av pengar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer