Advokaten Sidney Powell har fått lämna Trumps stab. Foto: Jacquelyn Martin/AP

Trumpkampanjen bryter samarbetet med kritiserad advokat

Uppdaterad
Publicerad

President Donald Trumps kampanjstab meddelar att man inte längre samarbetar med advokaten Sidney Powell, sedan hon kommit med grundlösa konspirationsteorier om valet i USA.

Sidney Powell ifrågasatte valresultatet vid en presskonferens i veckan, där hon luftade idéer om att Kuba, Venezuela och andra ”kommunistländer” kunde ha koppling till en påstådd hackning av presidentvalet som lett till att Trump förlorat miljontals röster.

– Vi kommer inte att låta oss skrämmas. Nu är det dags att röja upp. President Trump vann en jordskredsseger och det ska vi bevisa. Sedan ska vi ta tillbaka USA åt alla de människor som lagt sin röst på frihet, sade hon.

Presidentvalet i USA 2020

”Är inte Trumps personliga advokat”

Kanske blev dessa konspirationsteorier, som av motståndarsidan beskrivs som löjeväckande, för mycket även för Trumpkampanjen, som på söndagen meddelade att hon inte är en del av Trumps juridiska grupp.

”Sidney Powell jobbar som advokat på egen hand”, säger Trumps personlige advokat Rudy Giuliani och juridiska rådgivare Jenna Ellis i ett gemensamt uttalande, och fortsätter:

”Hon är heller inte en advokat för presidenten”.

Flynns advokat

Powell, som är en före detta federal åklagare, tog förra året över som ledande advokat för Trumps tidigare nationella säkerhetsrådgivare Michael Flynn, som avgick efter han erkänt att han diskuterat sanktioner med Rysslands dåvarande USA-ambassadör.

I ett inlägg på Twitter i mitten av november pekade Trump ut Sidney Powell som en del av den juridiska grupp som ska ”försvara vår rätt till fria och rättvisa val”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Presidentvalet i USA 2020

Mer i ämnet