Donald Trump höll presskonferens från Vita huset. Foto: TT

Trumps anklagelser om valfusk kritiseras inom det partiet: ”Farligt”

Uppdaterad
Publicerad

Donald Trump anklagar återigen Demokraterna för valfusk. Men påståendena möter kritik från republikanskt håll.

– Ingen vald republikan kommer att ställa sig bakom det uttalandet, säger den republikanske senatorn Rick Santorum.

Sent på torsdagskvällen, svensk tid, kallade president Donald Trump till presskonferens från Vita huset för att kommentera den pågående rösträkningsprocessen.

– Om man räknar de lagliga röster så vinner jag lätt. Om man räknar de olagliga rösterna kan de försöka stjäla vinsten från oss, säger han.

Trump hävdar att han redan vunnit delstater som Pennsylvania, Georgia och North Carolina där ett resultat ännu inte presenterats, men att ”de fortsätter att hitta poströster”.

Han fortsatte sedan att anklaga Demokraterna för valfusk och korruption, men utan att redogöra för några bevis.

– Vi vann alla nyckelstater och plötsligt började våra siffror mirakulöst att minska i hemlighet, säger Trump under pressträffen.

– Detta är ett fall när de försöker stjäla ett val. De försöker rigga valet.

Kritik från Republikanerna

Flera amerikanska tv-bolag, bland dem ABC, CBS och NBC, bröt sina sändningar från presskonferensen, på grund av presidentens ogrundade anklagelser.

Den tidigare republikanske senatorn Rick Santorum säger till CNN att Trumps påståenden riskerar att elda på oroligheter.

– Ingen vald republikan kommer att ställa sig bakom det uttalandet, säger han och konstaterar att det inte finns några bevis på omfattande röstfusk för närvarande.

– Att presidenten påstår det utan några bevis är farligt.

Trumps son: ”Gå ut i totalt krig över det här valet”

Senare på kvällen höll Trumps son Donald Trump Jr ett upprört tal för sina anhängare, och kom även han med anklagelser om röstfusk.

”Det bästa för USA:s framtid är för Donald Trump att gå ut i totalt krig över det här valet för att avslöja alla bedrägerier, fusk, döda/inte längre boende i delstaten-röster, som har pågått allt för länge”, skriver han på Twitter.

Samtidigt fortsätter Trumps ledning att krympa i Georgia och Pennsylvania. I Georgia, med 99 procent av rösterna räknade, är Trumps ledning nu 0,1 procentenheter. I Pennsylvania, med 94 procent av rösterna räknade, är skillnaden 1,0 procentenheter.

Hör SVT:s korrespondent om anklagelserna i klippet nedan:

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Presidentvalet i USA

Mer i ämnet