Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Trumps kandidat till HD, Amy Coney Barrett, frågades ut i senaten under tisdagen. Foto: Demetrius Freeman/AP

Trumps domarkandidat slingrade sig i abortfrågan

Uppdaterad
Publicerad

Amy Coney Barrett, president Trumps kandidat till att efterträda domaren Ruth Bader Ginsburg i USA:s högsta domstol, har under tisdagen frågats ut i senaten.

Under förhöret fick hon bland annat frågan hur hon ställer sig till lagen om fri abort – men ville inte svara direkt på frågan.

– Jag har ingen agenda, sa Coney Barrett.

Amy Coney Barrett är en djupt troende katolik som enligt The Guardian har varit medlem i en antiabort-organisation. Hon ska också, enligt den brittiska tidningen, 2006 ha skrivit under ett öppet brev i en tidning där man krävde att den amerikanska lagen om fri abort skulle omvärderas.

Abort är ett kontroversiellt ämne i USA. 1973 klubbade landets högsta domstol igenom domslutet Roe v. Wade  som slog fast att fri abort skulle ingå i den konstitutionellt skyddade rätten till privatliv. Sedan dess har abortmotståndare och vissa konservativa politiker försökt få domslutet upphävt, och i flera stater har aborträtten inskränkts.

När Coney Barrett under tisdagen förhördes av senatens juridiska utskott så frågade demokraten Dianne Feinstein om hon tyckte att Roe v. Wade beslutades på ett korrekt sätt, då ville Coney Barrett inte svara, enligt CBC.

Feinstein kallade hennes ovilja att svara på frågan för ”störande”.

”Jag kommer följa lagen”

Domarkandidaten underströk dock att hon inte kommer att låta sina personliga övertygelser påverka henne i något beslut:

– Jag kommer att följa lagen. Jag lovar att jag kommer att göra det i alla fall som kommer upp, abort eller vad som helst.

Den republikanska senatorn Lindsey Graham frågade Amy Coney Barrett om hon skulle klara av att sätta sin tro åt sidan i framtida beslutsfattanden.

– Det kan jag, svarade hon då.

Under förhöret så kallade Coney Barrett även den bortgångne republikanske hd-domaren Antonin Scalia, som Barrett har varit assistent åt, för sin ”mentor”. Scalia var emot beslutet om att legalisera samkönade äktenskap – och när Barrett fick frågan om hon höll med Scalia i den frågan ville hon inte svara.

– Jag har ingen agenda och jag vill förtydliga att jag aldrig har diskriminerat någon på grund av sexuell läggning och kommer inte att göra det.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Presidentvalet i USA

Mer i ämnet