Den republikanske expresidenten Donald Trump åtalas för bokföringsbrott. Arkivbild. Foto: Mike Stewart/AP/TT

Trumps första brottmålsrättegång: Start i april

Uppdaterad
Publicerad

Måndagen den 15 april. Då startar rättegången mot USA:s expresident Donald Trump i New York, där han åtalats för bokföringsbrott, meddelar domare Juan Manuel Merchan.

Rättegången blir den första som springer ur de fyra brottsåtal som väckts mot expresidenten.

Fallet omfattar 34 åtalspunkter. I centrum står utbetalningar som gjordes inför valet 2016, bland annat för att få en porrskådespelare att hålla inne med känslig information om Trump. Enligt distriktsåklagare Alvin Bragg kan betalningarna, som bokförts som juridiska utgifter och som ofta gjordes genom Trumps personlige advokat Michael Cohen, utgöra skattebrott samt brott mot USA:s och delstatens stränga kampanjfinansieringslagar.

Donald Trump, som sannolikt blir Republikanernas presidentkandidat i höstens presidentval, har misslyckats med att få åtalet ogillat. Men Trumpsidan fick rättegången uppskjuten från det ursprungliga startdatumet som var det 25 mars. Detta med anledning av att hundratusentals sidor ny bevisföring från en tidigare federal utredning plötsligt dök upp, material som Trumps advokater hävdade att de behövde sätta sig in i.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.