Republikanernas presidentkandidat ber om uppskov för att betala böterna i målet om att han ska ha blåst upp värdet på familjeföretagets tillgångar. Foto: Mike Stewart

Donald Trump ber om anstånd med miljardbot

Uppdaterad
Publicerad

USA:s expresident Donald Trump har inte lyckats få ihop ett bötesbelopp på motsvarande drygt fem miljarder kronor och ber en appellationsdomstol om anstånd, rapporterar nyhetskanalen CNBC.

Böterna utdömdes i det civilrättsliga bedrägerimål som avslutades i New York i februari. I det fälldes Trump och hans söner för att ha blåst upp värdet på familjeföretagets tillgångar och fastigheter och dömdes bland annat till näringsförbud i delstaten och böter på 355 miljoner dollar. På grund av den höga räntan har beloppet nu stigit till 454 miljoner dollar, motsvarande över fem miljarder kronor.

För att kunna överklaga, en process Trumpsidan redan inlett, krävs att böterna betalas in. Men trots kontakter med ett trettiotal långivare genom fyra olika mäklare har man inte kunnat säkra beloppet, skriver Trumps advokater i inlagan.

USA-val 2024

Att få låna ett sådant bötesbelopp kräver egna likvida medel på motsvarande elva miljarder kronor och är en ”praktisk omöjlighet”, enligt juristerna. De vädjar därför om att kravet på inbetalning sätts på paus tills dess att överklagandeprocessen är avgjord.

Donald Trump har säkrat de delegater som krävs för att utses till Republikanernas presidentkandidat. Han blir sannolikt den som möter Demokraternas Joe Biden i presidentvalet i november.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2024

Mer i ämnet