Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Ger nog inte Donald Trump särskilt stor huvudvärk.” SVT:s USA-korrespondent Fouad Youcefi om domen. Foto: POOL

Trump dömd till miljardböter och näringsförbud

Uppdaterad
Publicerad

Donald Trump döms till böter på 3,8 miljarder kronor och får tre års näringsförbud i New York, rapporterar Reuters.

Sedan tidigare har Trump och hans söner dömts för att ha överdrivit sitt och familjeföretagets nettovärde med flera miljoner dollar varje år i ett decennium för att få bättre lånevillkor. Då beordrade domstolen att hans affärsimperium delvis skulle upplösas. På fredagen backar dock domstolen från beslutet om att lösa upp bolagen.

I stället får expresidenten nu höga böter och tre års näringsförbud i New York. Sönerna Eric Trump och Donald Trump Jr. förbjuds att vara styrelseledamöter i New York-baserade företag under 2 år.

Trump har förnekat brott och kallat anklagelserna för en politisk vendetta. Han förväntas överklaga fredagens beslut från domstolen i New York, skriver Reuters.

Trump: Häxjakt

Donald Trump kallar domen för en ”häxjakt” och anklagar domaren för att vara ”korrupt” i ett inlägg på sin sociala medier-plattform Truth Social.

”En korrupt domare i delstaten New York, som samarbetar med en helt korrupt justitieminister som gick till val på att 'jag ska ta Trump', innan han visste något om mig eller mitt företag, har just dömt mig till 355 miljoner dollar i böter, baserat på ingenting annat än att jag har byggt ett storslaget företag. Inblandning i valet. Häxjakt”, skriver Trump.

Hans advokat Alina Habba skriver på X, tidigare Twitter, att de litar på att appellationsdomstolen kommer att riva upp domen samt att domen utgör kulmen på en ”flerårig, politiskt driven häxjakt” för att sätta dit Trump.

Flera rättsprocesser

Expresidenten befinner sig i flera rättsprocesser. Han står åtalad i fyra mål, bland annat ett i New York som rör utbetalningar av pengar till en porrstjärna inför valet 2016.

Han har också åtalats i Florida för sin hantering av sekretessbelagda handlingar när han lämnade sin tjänst samt i Georgia för att ha försökt påverka valresultatet i delstaten 2020.

Trump har i alla fall hävdat att han är oskyldig.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Även efter att Trump lämnat Vita huset har han varit en central figur i amerikansk politik och har nu tagit sikte på presidentvalet 2024. Foto: TT/Marty Lederhandler

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.