Foto: TT

Trumps kampanjfilm anklagas för antisemitism

Uppdaterad
Publicerad

Donald Trumps avslutande kampanjfilm anklagas för att vara antisemitisk. Filmen kritiserar etablissemanget som kontrollerar pengarna och pekar ut tre framträdande judiska personer.

Den två minuter långa kampanjfilmen visar bilder på flera mäktiga amerikanska personer – förutom Barack Obama och Hillary och Bill Clinton ses tre tydligt identifierbara personer som alla är judar: finansmannen George Soros, ordförande för USA:s centralbank Janet Yellen och Lloyd Blankfein, vd för investmentbanken Goldman Sachs.

Över bilderna hörs ljud från ett tal Donald Trump höll förra månaden i West Palm Beach. Trump varnar för ”etablissemanget som har biljoner med dollar på spel” och säger att ”de som kontrollerar makten i Washington slår ihop sig med de här personerna som inte har något gott i sinnet”.

USA-val 2016

Antisemitisk retorik

Talet har kritiserats av organisationen Anti-Defamation League (ADL) som arbetar mot antisemitism och hatbrott. Enligt ADL innehåller talet en retorik som historiskt sett använts mot judar och fortfarande i dag spär på antisemtism, skriver sajten Slate.com.

– Oavsett om det var avsiktligt eller ej så är bilderna och retoriken i den här kampanjen på samma tema som antisemiter har använt i åratal, säger Jonathan A. Greenblatt, organisationens ordförande i ett uttalande.

Den demokratiska senatorn för Minnesota, Al Franken, är starkt kritisk till Donald Trumps kampanjfilm och menar att den är gjord för ”att attrahera de värsta elementen i vårt samhälle”.

Jämförs med med konspirationsmyt

Franken jämför filmen med den antisemitiska påhittade texten Sions vises protokoll som utkom i början av 1900-talet och målar upp en myt om en judisk konspiration där judar har makten över ekonomin och kulturen.

– Jag är judisk så jag kanske är känslig för det. Men den har en tydlig underton och känsla av Sions vises protokoll och målar upp en bild av en internationell bankkonspiration, säger Al Franken till The Guardian.

Flera politiska kommentatorer har också reagerat. Politicos redaktör Michael Grunwald skriver på Twitter: ”Alla tre skurkarna i Trumps avslutningsfilm om globala eliter som ruinerar oss, är judar. Inte okej.”

Det här är inte första gången som Trump anklagats för antisemitiska budskap. Han har tidigare twittrat kritiskt om komikern Jon Stewart som bytt namn från det judiskt klingande Leibowitz och hamnade i blåsväder efter att ha retweetat en bild på Hillary Clinton med antisemitiska undertoner och vad som kunde tolkas som en Davidsstjärna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet