President Donald Trump. Foto: TT

ANALYS: Trump på kollisionskurs med resten av världen

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Donald Trump har det inte lätt. Han har gett order om en total u-sväng vad gäller amerikansk klimatpolitik. Men han kommer att få slåss i domstolar för att få skrota landets viktigaste miljölagar. Parisavtalet får USA inte lämna förrän 2020. Däremot kan hans beslut att tillåta ökad kol- och oljeutvinning bli en katastrof för världens klimat, om amerikanska företag tar chansen att storsatsa på fossila energikällor.

Erika Bjerström

Klimatkorrespondent

Vita huset framstår som allt mer isolerat. Det senaste utspelet, att förbjuda amerikanska myndigheter att använda ordet ”klimatförändring” och i stället prata om ”extremt väder”, är ett på exempel hur Donald Trump försöker styra amerikansk miljöpolitik på total kollisionskurs med resten av världen. Forskare protesterar mot nyspråket och säger att USA därmed fjärmar sig från vedertagna vetenskapliga fakta.

Samtidigt väntar en stor vetenskaplig klimatrapport på att offentliggöras. På uppdrag av kongressen sammanfattar forskare vart fjärde år hur klimatförändringar slår mot USA. Statligt anställda klimatforskare från 13 myndigheter har i en bred studie konstaterat att USA och dess medborgare redan är påverkat av klimatförändringar. Enligt en kopia som New York Times kommit över slår forskarna fast att USA är påverkat ”ända från atmosfären ner till havsdjupen”. Forskarna har i sin tur sammanställt över tio tusen delrapporter.

LÄS MER: USA-myndighet censurerar ordet ”klimatförändringar”

”Så mycket för globala klimatförändringar”

Det är USA:s motsvarighet till Kungliga Vetenskapsakademin som står bakom rapporten, och nu väntar alla spänt på om den kommer att nå offentlighetens ljus – det avgör Vita huset. Enligt rapporten har världen en tvågradig temperaturhöjning att vänta, även om alla koldioxidutsläpp skulle strypas omedelbart. Den konstaterar också att de varmaste åren sedan mätningarna inleddes infallit de tre senaste åren.

Men Donald Trump har i många år uttryckt sitt tvivel på att människan påverkar klimatet. Enligt tidningen Vox har han 115 gånger twittrat om att klimatförändringarna är ett påhitt. När det till exempel snöade i New York i oktober 2011 twittrade han ”så mycket för globala klimatförändringar”. Han har också kallat det en bluff som Kina hittat på.

LÄS MER: Rekordlågt förtroende för president Trump

EPA stoppade presidentorder

I stället har han i en rad beslut gjort allt han kan för att få företagen att storsatsa på kol och olja igen. I mars utfärdade han en presidentorder om att upphäva Clean Power Act, vilken ålägger kolkraftverk att minska sina koldioxidutsläpp. Men trots presidentordern gäller fortfarande miljölagen. Skälet är att EPA, amerikanska Naturvårdsverket, slagit fast att koldioxid räknas in bland hälsovådliga och naturvidriga utsläpp (klimatförändringar ger upphov till ökade infektionsrisker och ökning av skadedjur som råttor och malariamyggor, och kan också leda till artutrotning).

På grund av detta något ovanliga utslag har inte Trump och Vita huset makten att dra tillbaka en av landets starkaste miljölagar utan att få detta utslag upphävt. Det kommer att ta många år, och beskrivs av jurister i USA som ett komplicerat parti schack.

LÄS MER: USA lämnar Parisavtalet

Grönt ljus för kolbrytning

Trump har också gett grönt ljus för företag att bryta kol och pumpa upp olja på federal mark, och gett order om att alla myndigheter ska leta efter lagar som hindrar USA från att bli självförsörjande på energi, det vill säga olja och kol. Han har också gett tillstånd att bygga klart Keystone Pipeline, som ska forsla olja från Kanada ner till södra USA.

Den stora frågan är nu om och när Trumps klimatförnekande energipolitik kan komma att resultera i ökade koldioxidutsläpp. Det finns rapporter om att kolgruvorna i bland annat delstaten Wyoming börjat nyanställa gruvarbetare och öka volymerna. Samtidigt är det många företag som i sina hållbarhetsplaner slagit fast att de ska bidra till en klimatvänlig energikonsumtion. Många delstater, exempelvis Kalifornien, har deklarerat att de kommer stå fast vid Parisavtalet och kommer att fasa ut fossildrivna bilar.

LÄS MER: Klimatforskare: Starka skäl att vara orolig över Trump

Förteg detalj om japansk bilfabrik

Med det låga oljepriset och sjunkande lönsamhet i kolgruvorna är det långt ifrån säkert att amerikanska företag kommer att ta chansen att storsatsa på fossil energi, även om det är sanktionerat av landets president. Den stora jobbtillväxten sker i dag i sektorn förnyelsebar energi. De senaste åren har USA:s koldioxidutsläpp också minskat.

Men USA:s ekonomi går som tåget – sista kvartalet skapades 16.000 nya jobb i tillverkningsindustrin. Det kan tala för att utsläppen börjar gå uppåt. Trumps senaste fjäder i hatten, att japanska Toyota och Mazda satsar på en gemensam bilfabrik i USA, innehöll dock en detalj han förteg – den stora nya bilfabriken ska framför allt satsa på att tillverka små elbilar.

Dramat Trump mot världen när det gäller de globala klimatförändringarna fortsätter, i vad som på alla sätt ser ut att bli en glödhet politisk höst i USA.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.