Jeff Sessions och Michael Flynn. Foto: TT

Trumps ministerförslag anklagade för rasism

Uppdaterad
Publicerad

Donald Trump kommer att ge 4.000 människor nya jobb inom de kommande tio veckorna, innan han flyttar in i Vita huset. Utnämningarna har redan börjat – här är alla presidentens män.

En av herrarna – för det är, än så länge, bara män – som hittills fått några av USA:s viktigaste uppdrag är Alabamas senator Jeff Sessions som Donald Trump vill ge jobbet som justitieminister.

Det är inte första gången som Sessions legat bra till hos en president. Redan när Ronald Reagan var vid makten så nominerade han Sessions till en högre juridisk post. Då uppdagades en lång rad nedsättande uttalanden om svarta, där Sessions bland annat kallade en advokat för ”boy”, och Sessions förlorade nomineringen.

USA-val 2016

”En ära”

Trump har dock en annan bild av mannen, som var en av de första i kongressen att stötta hans kandidatur.

– Det är en ära att nominera Jeff Sessions till jobbet som justitieminister, skrev Trump i ett pressmeddelande tidigare idag.

– Jeff har varit en högt respekterad medlem av senaten under 20 år och är beundrad av i princip alla som känner honom, enligt Trump.

Sessions själv säger i samma pressmeddelande att han omfamnar Trumps vision att skapa ett enat USA och tillägger att han kommer att fullfölja sina plikter med ”totalt fokus på rättvisa”.

”Islam en cancer”

Samtidigt utnämnde Trump en pensionerad trestjärnig general, Michael Flynn, som nationell säkerhetsrådgivare. Flynn kommer att leda den stab som samordnar förenta staternas nationella säkerhetsråd, National Security Council. NSC är presidentens rådgivande organ i frågor som berör USA:s nationella säkerhet: inrikes, utrikes förbindelser, militärt, underrättelsemässigt och ekonomiskt. 

Utnämningen av Flynn har även det väckt uppmärksamhet, då han liksom Sessions gjort sig känd för flera rasistiska uttalanden. Så sent som i februari skrev Flynn på twitter att det är rationellt att frukta muslimer. Han har också kallat islam för ”en cancer” och sagt att det inte är en religion, utan en politisk ideologi. 

I pressmeddelandet skrev Trump att han ser fram emot att jobba sida vid sida med Michael Flynn för att ”bekämpa radikal islamistisk terrorism” och se till att USA är en trygg plats för sina medborgare.

Fakta: Trumpadministrationen

President: Donald Trump

Trumps främsta vallöften som han upprepade åtskilliga gånger under sin kampanj var att han skulle skrota Obamas sjukvårdsreform, något han senare reviderat. Han har även lovat att deportera cirka två miljoner kriminella invandrare, samt att han ska bygga en mur mot Mexiko. Han har sagt att han är abortmotståndare och att nästa domare i Högsta Domstolen ska vara av samma åsikt.

Vicepresident: Mike Pence

Pence står politiskt längre åt höger än de flesta, bland annat i frågor om samkönade äktenskap och aborter. Han blev känd för en större allmänhet i USA när han som guvernör skrev under en lag som möjliggjorde för företag i Indiana att inte behöva medverka vid samkönade bröllop, till exempel att ett bageri kunde vägra att tillverka en tårta med två brudgummar.

CIA-chef: Mike Pompeo

Pompeo, ex-militär och Tea Party-anhängare, är livstidsmedlem i den inflytelserika vapenlobbyorganisationen NRA. Han har motsatt sig stängningen av Guantánamolägret, kärnenergiavtalet med Iran samt Obamas sjukförsäkringsreform och har uttryckt stöd för underrättelsetjänsten NSA:s övervakningsprogram.

Justitieminister: Jeff Sessions

Sessions är en konservativ senator från Alabama och en av de första i kongressen att stötta Trump. Han har sagt att Ku Klux Klan var ”okej tills de började röka marijuana”, något han senare hävdat var ett skämt. En aktiv motståndare till alla former av immigration och har röstat mot program för lagliga gästarbetare.

Nationell säkerhetsrådgivare: Michael Flynn

Flynn är en pensionerad trestjärnig general som var chef för den militära underrättelseorganisationen DIA mellan 2012–2014. Han har i en bok om terrorbekämpning, utgiven i år, skrivit att han ”inte tror på så kallad politisk korrekthet”. I februari twittrade han att: ”Rädsla för muslimer är RATIONELLT”.

Strategichef: Stephen Bannon

Bannon tog 2012 över ledarskapet över högerextrema sajten Breitbart News. Under Bannons tid som chef har sajten bland annat publicerat artiklar om att preventivmedel gör kvinnor galna, samt att det inte finns någon diskriminering inom teknologi utan kvinnor helt enkelt ”suger på intervjuer”.

Vita husets stabschef: Reinhold ”Reince” Priebus

Priebus är den ultimata Washingtoninsidern. Han har fram tills nu varit ordförande för Republikanernas nationella kommitté och anses vara en del av ”träsket” – det politiska etablissemanget som Trump velat rensa upp i. Utnämningen av honom ses som ett försök att samarbeta med kongressen, då Priebus är på god fot med många där. Han har sagt att det han ser fram emot mest med att jobba med Trump är att upphäva Obamacare, säkra gränserna samt stoppa radikal islamism.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet