Trump halkar ned 138 platser på Forbes lista över USA:s 400 mest förmögna invånare. Foto: Rogelio V. Solis/TT

Trumps presidentskap en riktig förlustaffär

Uppdaterad
Publicerad

Anklagelser om att Donald Trump slår mynt av sin presidentpost för egen ekonomisk vinning har förföljt den amerikanske presidenten.

I själva verket tycks Trump ha förlorat stora pengar sedan han för två år sedan vann valet, enligt magasinet Forbes som petar honom långt ned på sin lista över USA:s rikaste.

Guldglänsande förhoppningar var temat när Donald Trump för knappt två decennier sedan diskuterade en möjlig framtida presidentvalskampanj.

– Det är mycket möjligt att jag skulle kunna bli den första presidentkandidat att ställa upp och tjäna pengar på det, sade han då, år 2000, i en intervju med magasinet Fortune.

Men den glada optimismen kan ha varit en smula förhastad. I alla fall enligt magasinet Forbes, som nu rapporterar att Trumps förmögenhet krympt från 4,5 miljarder dollar till 3,1 miljarder under de gånga två åren.

Därmed halkar Trump ned 138 platser på Forbes lista över USA:s 400 mest förmögna invånare.

Tre förklaringar

Enligt Forbes beror fallet på tre saker.

För det första har medier granskat Donald Trumps finanser betydligt mer noggrant sedan han 2015 sjösatte sin presidentvalskampanj.

För det andra har marknadsutvecklingen inte gått Trumps väg. Trumps fastighetsimperium bygger på traditionella butiker som tappar när handeln flyttar ut på nätet.

Den tredje faktorn handlar om Trump själv, och det personliga varumärke som han byggt sitt imperium kring.

Tidigare förknippades hans namn med lyx och överdåd, men som president har det fått en politisk laddning som avskräckt många, skriver Forbes.

Sonen slår tillbaka

Trump anklagas regelbundet för att försöka slå mynt av sitt ämbete, för egen eller för familjens vinning. Det är något kritiker fördömt som olämpligt.

Men Eric Trump, presidentens son som nu delstyr Trump-imperiet, slår tillbaka mot anklagelserna.

– Min far gjorde en enorm uppoffring när han lämnade företaget, som han ägnat hela sitt liv åt att bygga upp, för att ge sig in i politiken, säger Eric Trump till Forbes.

– Allt han gör nu är för det amerikanska folkets väl – han har ingen inblandning i Trump-organisationen och att antyda motsatsen är i ärlighetens namn skandal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.