Foto: TT

Trumps presschef Sean Spicer avgår

Uppdaterad
Publicerad

Sean Spicer, Vita husets tidigare pressekreterare, avgick i augusti 2017. Det meddelade han efter att en ny kommunikationschef, Anthony Scaramucci, utsetts.

– Trump ville att jag skulle stanna, men det var rätt tid att gå, sa Sean Spicer då.

Enligt New York Times erbjöd Donald Trump Sean Spicer att stanna kvar, men Spicer ska ha sagt till Trump att utnämningen var ett stort misstag, säger en källa till tidningen. Samtidigt säger han att Vita huset befinner sig i en situation där Donald Trump ”kan gynnas av att börja om på nytt”.

Anthony Scaramucci kommer från finansvärlden och står Trump-familjen nära enligt CNBC. Scaramucci har tidigare under året sålt av sin del av SkyBridge Capital, vilket är en global investeringsfirma som specialiserat sig på hedgefonder.

USA-val 2016

Han har även varit programledare för tv-programmet Wall Street Week och gjort uppdrag för Fox New Channel. Scaramucci ska också ha goda relationer med en mängd journalister, inräknat de som president Trump har anklagat för att sprida ”falska nyheter”.

Som pressekreterare kommer Sarah Huckabee Sanders ta över efter Sean Spicer.

LÄS MER: Spicer: Inte ens Hitler gasade sitt eget folk

Scaramucci har stöttat Romney och Bush

Enligt CNN är Sean Spicer upprörd, men kommer att vara behjälplig när Anthony Scaramucci tar över rollen som kommunikationschef.

”Det har varit en ära och ett privilegium att få jobba för president Trump”, skriver Sean Spicer på Twitter. Foto: Twitter

Anthony Scaramucci har tidigare arbetat nära republikanen Mitt Romney. Under valrörelsen 2016 gav Anthony Scaramucci sitt stöd till Scott Walker, sedan stöttade han Jeb Bush, men när det stod klart att ingen av dem skulle bli presidentkandidat så gick han med i Donald Trumps politiska kampanj.

TV: Vita huset: Medierna ljuger med bilden över Trump-publiken

Omtalad sedan första dagen

Sean Spicer arbetade som presschef för Republican National Committee, ett organ inom det republikanska partiet, innan han utnämndes till Donald Trumps presschef i Vita huset.

Hans tid i som presschef i Vita huset har varit omtalad. Spicers första framträdande på sin nya post uppmärksammades internationellt eftersom han sagt att publiken vid den nya presidentens installation var den största någonsin – ett uttalande som flera amerikanska medier sedan motbevisade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet