Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Trumps svenske ekonomiske rådgivare Foto: SVT

Trumps svenske rådgivare varnade för pandemi för ett år sedan

Publicerad

Donald Trumps tidigare ekonomiska rådgivare, svensken Tomas Philipson, varnade för de svåra ekonomiska och mänskliga förlusterna vid en pandemi redan för ett år sedan. Det berättar han för SVT:s Ekonomibyrån. Tre månader senare var Corona-pandemin ett faktum. 

I september i fjol skrev nationella säkerhetsrådet i Vita huset tillsammans med Trumps dåvarande ekonomiska rådgivare, svenska Tomas Philipson, en rapport som varnade för konsekvenserna av en pandemi. Där uppskattas att en pandemi skulle kunna leda till att över en halv miljon amerikaner dog, och kosta den amerikanska ekonomin flera tusen miljarder dollar.  

-Det är ju bara ett otroligt märkligt sammanhang, vi hade ingen aning om att coronaviruset skulle börja spridas i världen tre månader senare, säger Tomas Philipson när Ekonomibyrån ringer upp honom på videosamtal.   

Enligt en artikel i tidningen The New York Times i mars förblev dock rapporten en skrivbordsprodukt och Tomas Philipson själv underdrev pandemins kostnader för den amerikanska ekonomin offentligt.

”Dramatiskt fort”

Den bilden delar inte Tomas Philipson. Han anser att flera av de råd och rekommendationer som Philipson var med och tog fram 2019 blivit en del av Corona-bekämpningen. 

-I vanliga fall brukar det ta minst ett decennium att ta fram ett vaccin mot ett nytt virus, men nu är USA på väg att lyckats göra det inom tio månader. Det är dramatiskt fort, säger Philipson.  

Tomas Philipson är född och uppvuxen i Sverige, har studerat matematik på Uppsala universitet och flyttade till USA för att studera på amerikanskt collage – och blev kvar. Fram tills i slutet av juni i år arbetade Tomas Philipson som ordförande i Trumps ekonomiska råd i Vita Huset.   

Har varit kul att jobba med presidenten

-Jag lyckades många gånger övertala honom att följa den linje som vi i ekonomiska rådet föreslog och han var väldigt mottaglig för ekonomiska argument, berättar Philipson.   

Han avslutade uppdraget som rådgivare i Vita Huset tidigare än tänkt. Enligt den amerikanska affärstidningen Wall Street Journal blev han utmanövrerad men själv menar han lämnade sin roll eftersom han insjuknade i Corona. 

-Att jobba med presidenten var kul! Jag tycker att det var en väldigt produktiv relation som jag hade med Trump fram tills att jag lämnade, säger han.

Se hela Ekonomibyrån på SVT Play här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer