Kritik mot Trump efter framträdandet: ”Bestört”

Uppdaterad
Publicerad

President Donald Trump tog av sig munskyddet och uppmanade folket att inte vara rädda för coronaviruset. Uttalandet har väckt hård kritik.

– Det här är en sjukdom som dödar tusen personer om dagen, säger William Schaffner, professor och läkare, till Reuters.

Under gårdagen lämnade coronasmittade Donald Trump sjukhuset i Washington efter tre dagars behandling. Presidentens återkomst med helikopter till Vita Huset, där han kommer att få fortsatt vård, direktsändes i amerikansk tv.

Enligt Trumps läkarteam så är presidenten ”inte helt hemma ännu” hälsomässigt, men tillräckligt stabil för att kunna åka hem, rapporterar Fox News.

Trump ska inte ha haft feber på 72 timmar. Hans andning ska vara normal.

– Jag har lärt mig så mycket om coronavirus. En sak som är säker är att låt det inte dominera er. Var inte rädda för det. Ni kommer att besegra det, sa Trump i ett videoklipp från Vita huset.

– Gå ut. Var försiktiga.

”Blev bestört”

Presidentens uttalande får nu kritik från flera håll för att förminska riskerna med viruset, som i nuläget bidragit till 210 195 personers död i USA.

– Jag blev bestört när han sa att covid-19 inte skulle fruktas. Det här är en sjukdom som dödar omkring tusen personer om dagen, som har skjutit vår ekonomi i sank och gjort människor arbetslösa, säger William Schaffner, professor och läkare vid Vanderbilt University Medical Center i Nashville, till Reuters.

En annan kritisk läkare är Jonathan Reiner, professor vid George Washington University School of Medicine. Han reagerade på att Trump gick in i Vita Huset utan sitt munskydd på.

– Det är oförsvarbart att USA:s president, som sprider miljontals viruspartiklar omkring sig, går in i en byggnad med ett stort antal anställda utan sin mask, säger han till CNN.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.