Att Donald Trump lämnade sjukhuset har fått kritik från flera håll – nu även av personer inom säkerhetstjänsten. Foto: TT

Livvakter om Trumps åktur: ”Borde aldrig ha hänt”

Uppdaterad
Publicerad

Flera av Donald Trumps livvakter är missnöjda med att coronasmittade presidenten lämnade sjukhuset, säger anonyma anställda inom säkerhetstjänsten till CNN.

– Vi är inte engångsartiklar, säger en av källorna.

Donald Trumps beslut att ta en åktur i sin bil utanför sjukhuset för att visa sin uppskattning för sina fans som samlats utanför har både kritiserats och hyllats.

Enligt Vita Huset så hade bilfärden omgärdats av en rad säkerhetsåtgärder och dessutom fått grönt ljus av sjukvårdspersonalen.

Men överläkaren James P Phillips, anställd vid sjukhuset, kallar beslutet för ”galenskap”. Enligt honom försatte presidenten både sina livvakter och delar av sin stab, som satt med honom i bilen, för fara.

”Kan inte säga nej”

Flera anonyma källor bland presidentens livvaktstyrka vittnar nu för CNN om sitt missnöje med Trumps biltur.

Enligt en källa så var presidenten både hänsynslös och oförsiktig.

– Det borde aldrig ha hänt, säger en annan av personerna till kanalen och tillägger att agenterna som var i tjänst nu måste försättas i karantän.

– Jag skulle inte vilja vara runt dem. Frustrationen över hur vi behandlats vid coronarelaterade beslut har funnits sedan tidigare. Vi är inga engångsartiklar.

En annan agent säger till CNN att det som livvakt är svårt att göra sin röst hörd.

– Man kan inte säga nej, säger personen.

Kritiserar mediabevakningen

Men inte alla agenter som CNN pratat med håller med om att presidentens agerande var uppåt väggarna.

Personen är förvånad över hur saken har skildrats i media.

– Det är fånigt att påstå att presidenten försöker att ta död på personerna i sin omgivning. Han är okonventionell, men vi klarar av att genomföra vår uppgift.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.