Presidenten vårdas på militärsjukhuset Walter Reed.

Överläkaren om Trumps åktur: ”Är galenskap”

Publicerad

President Donald Trump lämnade sjukhuset i en bil och vinkade till sina väljare utanför. Draget hyllas av hans följare, men får benhård kritik av en läkare på sjukhuset.

– Oansvarigheten är förbluffande, skriver överläkaren James P Phillips på Twitter.

Genom bilens rutor syntes Trump sitta tätt omgiven av sina livvakter. Samtliga i fordonet, inklusive presidenten, var klädda i munskydd.

Efter en kort rundtur återvände ekipaget till sjukhuset. Beslutet har fått stor uppmärksamhet i USA, och mötts av både kritik och hyllanden.

”Är vansinne”

En av de kritiska rösterna är överläkare James P Phillips, expert i katastrofmedicin vid George Washington University och anställd vid Walter Reed Medical Center där presidenten är inlagd.

”Samtliga personer som befann sig i fordonet under den fullständigt onödiga rundturen måste sätta sig i karantän under 14 dagar. De kan bli sjuka. På grund av politisk teater. Beordrade av Trump att sätta sina liv i fara. Detta är galenskap”, skriver han på Twitter.

James P Phillips pekar också på att bilen utrustats för att kunna motstå en kemisk attack och att smittorisken inuti är hög.

Vita Huset: Kom överens

Men enligt Judd Deere, en talesperson för Vita Huset, hade åkturen fått grönt ljus av personal på sjukhuset.

– Nödvändiga försiktighetsåtgärder hade vidtagits för att skydda presidenten och personalen, säger han till NBC.

– Åkturen hade blivit bedömd som säker av den medicinska personalen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.