Foto: EPA/SHAWN THEW

Vicepresidentdebatt bakom plexiglas

Uppdaterad
Publicerad

Plexiglas kommer att separera kombattanterna åt när sittande vicepresidenten Mike Pence och vicepresidentkandidaten Kamala Harris gör upp i en tv-debatt natt mot torsdag, svensk tid.

Enligt den politiska nyhetssajten Politico, som hänvisar till två källor med insyn, har den kommission som ansvarar för debatterna godkänt planerna. Enligt CBS News kom förfrågan från demokraterna.

Plexiglas ska också separera Harris och Pence från moderatorn Susan Page.

Presidentvalet i USA 2020

De två debattörerna ska också vara nästan fyra meter i från varandra, ungefär dubbelt så långt som man tidigare tänkt. Åtgärderna är tänkta att skydda mot spridningen av coronaviruset, sedan president Donald Trump och flera i hans närhet smittats.

– Om senator Harris vill använda en fästning runt sig själv, gör det, säger Katie Miller, talesperson för Pence stab, till Politico.

Ska debattera i 90 minuter

Utöver detta finns några andra regler: Först när kandidaterna och moderatorn har tagit plats på scenen får de ta av sig sina ansiktsmasker, rapporterar CBS News.

En ”liten grupp åhörare” kommer att se debatten på plats, men alla måste testas för coronaviruset innan de går in i lokalen och använda munskydd. Den som inte bär munskydd ”kommer att eskorteras ut”, enligt CBS News.

Debatten, som hålls i Salt Lake City i delstaten Utah, börjar klockan 03.00, svensk tid, och väntas pågå i 90 minuter. Debatten kommer att delas upp i nio segment som pågår i tio minuter vardera. Mike Pence och Kamala Harris kommer inte få hålla några öppnings- eller slutanföranden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Presidentvalet i USA 2020

Mer i ämnet