USA:s president Donald Trump tycks ha ändrat sig när det kommer till visselblåsaren Snowden. Foto: TT

Trumps vändning: Öppnar för att benåda Snowden

Uppdaterad
Publicerad

Donald Trump har tidigare kallat Edward Snowden för ”en spion som bör avrättas”. Nu överväger den amerikanska presidenten att benåda visselblåsaren.

Sommaren 2013 läckte visselblåsaren Edward Snowden hemligstämplade dokument till journalister – som avslöjade USA:s massiva övervakning av tele- och datatrafik världen över.

Den tidigare CIA-medarbetaren flydde landet och bor nu i Ryssland. USA:s president Donald Trump har tidigare kallat Snowden för ”förrädare” och ”en spion som bör avrättas”, rapporterar Reuters. Men nu är presidentens tonläge ett annat.

Trump: ”Ska titta på det”

I en intervju med New York Post tidigare i veckan sa Trump att ”det är många människor som tycker att han inte blir rättvist behandlad”. Presidenten utvecklade sitt resonemang på lördagen och sa att han överväger att benåda Edward Snowden.

– Jag ska titta närmare på det, sa Trump vid en pressträff på golfklubben Bedminster i New Jersey enligt Reuters.

”I mänsklighetens intresse”

Snowdens ryska advokat Anatolij Kutjerena anser inte att en benådning är tillräcklig – utan vill att USA ska lägga ner alla anklagelser mot hans klient.

– Han agerade inte bara i de amerikanska medborgarnas intresse, han agerade i  hela mänsklighetens intresse, sa advokaten till den ryska nyhetsbyrån RIA Novosti.

Fakta: Snowdens avslöjande

I juni 2013 började den brittiska tidningen The Guardian publicera avslöjanden om hur USA:s signalunderrättelsetjänst NSA ägnat sig åt massiv övervakning av tele- och datatrafik i världen.

Publiceringarna fick mycket stort genomslag. Bland annat avslöjades att den tyska förbundskanslern Angela Merkel avlyssnats av NSA, vilket försämrade de tysk-amerikanska relationerna rejält.

Källan var Edward Snowden (född 1983 i North Carolina, USA) som jobbat åt en underentreprenör till NSA men hoppat av. Han befann sig i Hongkong när materialet publicerades.

I augusti samma sommar fick han tillfällig asyl i Ryssland, där han fortfarande bor.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.