Foto: TT

Tsarnajev i rätten för Bostondådet

Uppdaterad
Publicerad

Tre personer dödades och fler än 260 skadades, många svårt, när två bomber exploderade nära mållinjen vid Boston maraton för 20 månader sedan. Nu inleds domstolsförhandlingarna mot Dzjochar Tsarnajev, en av två bröder som misstänks för attacken. Han riskerar dödsstraff.

Boston maraton är ett av de mest prestigefyllda maratonloppen i världen. Loppet är en folkfest och Bostons gator kantas av välfyllda åskådarled. Men den 15 april 2013 förvandlades målgången till ett inferno.

Inom loppet av tio sekunder exploderade två tryckkokarbomber intill upploppsrakan. Flera kilo metallbitar och kullager spreds över ett stort område. Tre personer dog och över 260 skadades av bombfragment, många lemlästades.

Bomber vid Boston Marathon 2013

En flera dagar lång polisjakt inleddes. Med stöd av övervakningsfilmer riktades misstankarna mot två bröder. I samband med en skottlossning dödades en av bröderna, Tamerlan Tsarnajev. Ett dygn senare greps Dzjochar Tsarnajev.

Först nu inleds de federala domstolsförhandlingarna som väntas bli mycket utdragna. Dzjochar Tsarnajev, 21, står åtalad på 30 punkter och riskerar dödsstraff om han fälls.

Det första steget i förhandlingarna är att utse en jury. Omkring 1.200 potentiella jurymedlemmar ska reduceras till tolv plus sex ersättare. Arbetet med att utse en jury kan ta flera veckor och därefter väntas rättegången pågå i minst tre månader.

Slutet ansikte

Dzjochar Tsarnajev, var närvarande när förhandlingarna inleddes. Den federale domaren George A. O´Toole Jr. presenterade den första gruppen av potentiella jurymedlemmar för åklagaren, försvarsadvokaten och Tsarnajev.

Dzjochar Tsarnajevs ansikte var slutet när domaren beordrade honom att ställa sig upp, rapporterar Boston Globe.

Dzjochar Tsarnajev försvarare har försökt flytta rättegången till en annan stad med motiveringen att det blir svårt att hitta en opartisk jury i Boston, men utan att lyckas.

Påtryckningar

Försvaret väntas anföra att Dzjochar Tsarnajev medverkade vid bombdåden efter kraftiga påtryckningar från sin bror.

Bröderna kom till USA från Kirgisistan i början av 2000-talet. Enligt åklagarsidan radikaliserades bröderna och genomförde dådet som en hämnd för USA:s krigföring mot muslimska länder.

Säkerhetspådraget utanför domstolen i Boston är mycket omfattande. Huset omges av metallstängsel och patrullerande poliser. I det intilliggande hamndistriktet patrullerade en kustbevakningsbåt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bomber vid Boston Marathon 2013

Mer i ämnet