Foto: TT

Tufft för vetenskapen i Trumps USA

Publicerad
Analys ·

USA är världens största forskningsnation och satsar mer pengar på forskning och utveckling än något annat land. Men för nyblivne presidenten Donald Trump och hans kollegor verkar vetenskapliga fakta inte stå högt i kurs. Klimatförändringarna, barnvacciners säkerhet och farorna med rökning är bara några exempel på väl belagda sanningar som ifrågasatts av medlemmar i den nya administrationen.

Therese Bergstedt

Vetenskapsreporter

Donald Trump är i dagsläget den enda av världens ledare som inte erkänner det som i stort sett varenda forskare som studerar klimatet har kommit fram till: att utsläpp orsakade av människan påverkar klimatet negativt, skriver The Guardian. Trump har bland annat kallat klimathotet för en bluff, påhittat av Kina av ekonomiska skäl.

Han har utnämnt en person som inte heller tror på klimatförändringar till chef för EPA, den myndighet som arbetar med miljöfrågor och försöker motverka den globala uppvärmningen, enligt New York Times.

USA-val 2016

Framtiden osäker för Nasa

En liknande inställning till de pågående klimatförändringarna tycks även den man som Trump har valt till chef för underrättelseorganisationen CIA, Mike Pompeo, ha. Under sin tid i kongressen har Pompeo bland annat sagt att den globala uppvärmningen avstannat och att klimatet i stället kyls ned, påståenden som saknar vetenskapligt stöd.

I en utfrågning i senaten häromveckan undvek Pompeo frågor om just klimatförändringar och huruvida de utgör ett tilltagande säkerhetshot, något hans företrädare på posten betonat, enligt Newsweek.

Och på rymdmyndigheten Nasa är riktningen för framtiden osäker. Rådgivare till Trump har kallat Nasas välrenommerade klimatforskning om bland annat väder och isutbredning för ”politiserad vetenskap” och uppmanat honom att lägga ner övervakningen av klimatförändringar till förmån för satsningar på utforskningen av yttre rymden, enligt The Guardian.

”Rökning dödar inte”

Det finns fler områden där centralt placerade personer i den nya Trumpadministrationen har valt att slå dövörat till inför vetenskapliga fakta.  

Vicepresidenten Mike Pence har, förutom att förneka klimatförändringar, även haft svårt att erkänna riskerna med rökning. Han har påstått att rökning inte dödar, trots att det starka sambandet mellan lungcancer och tobaksrökning konstaterades redan på 1950-talet.

Pence är även kreationist. Han har sagt att han tvivlar på evolutionsteorin och i stället framhållit det hittills obekräftade påståendet att Gud ska ha skapat människan och universum, skriver Snopes.

Kritisk mot vacciner

Trump har vid upprepade tillfällen uttalat sig kritiskt mot vacciner och träffat flera kända vaccinskeptiker, bland annat Andrew Wakefield, den forskare som felaktigt har påstått att det finns en koppling mellan MPR-vaccinet mot mässling, påssjuka och röda hund och risken att utveckla autism.

Trots att Wakefields påståenden saknar vetenskapligt stöd och har visat sig bygga på rent fusk har Donald Trump flera gånger twittrat osanningar om risker med MPR-vaccinet.

Nyligen träffade han också miljöadvokaten Robert F Kennedy Jr. som länge har ifrågasatt vacciners säkerhet och spridit rena konspirationsteorier om att några av de vanligaste barnvaccinerna skulle innehålla farliga mängder kvicksilver, vilket myndigheterna har tystat ned – påståenden som är fullständigt grundlösa.

Efter mötet med Trump sa Kennedy att han tillfrågats om att bli ordförande för en kommission som ska utreda vacciners säkerhet, uppgifter som Trumpadministrationen inte bekräftat stämmer.

Pence abortmotståndare

Forskning på celler och vävnader från mänskliga embryon har länge varit en mycket känslig fråga för amerikanska politiker, inte minst de som är kritiska till aborträtten.   

Tidigare presidenten, republikanske George W Bush ströp de federala anslagen till stora delar av stamcellsforskningen under sin tid som president, ett beslut som hans efterträdare Barack Obama upphävde så snart han tillträtt sin post våren 2009.

Hur Donald Trump ställer sig till forskning på stamceller från embryon är fortfarande oklart. Däremot är vicepresident Mike Pence en uttalad kritiker. Han är abortmotståndare och förordar hellre forskning på pluripotenta celler som inte behöver framställas från foster. Men den typen av celler kan inte helt ersätta embryonala celler enligt kritiska forskare, skriver tidskriften Science.

Kunde inte vara större konstrast

Som världens största forskningsland leder USA överlägset Nobelprisligan och även om Kina närmar sig är USA fortfarande det land i världen som satsar mest pengar på forskning och utveckling.  

De senaste åtta åren har USA letts av en person som kallar sig själv en ”vetenskapsnörd” och som skrivit flera artiklar i de tyngsta vetenskapliga tidskrifterna.

Kontrasten kunde inte vara större till den person som nu övertagit presidentposten.   

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

USA-val 2016

Mer i ämnet