Det var i slutet av juni som lasten av hår beslagtogs av tullen i New York/Newark. Foto: AFP/TT

Tullen i USA beslagtog tonvis med löshår från Xinjiang

Uppdaterad
Publicerad

Amerikanska tullen har beslagtagit hår och hårprodukter för ett värde av 800 000 dollar. Frakten kommer från Xinjiang-provinsen i Kina och myndigheterna misstänker att det producerats i de så kallade omskolningslägren som finns i området.

Lasten som var fylld av löshår av olika märken och andra hårprodukter vägde nästan 12 ton, skriver amerikanska tullmyndigheten CBP, i ett pressmeddelande.

”Produktionen av de här varorna utgör en väldigt allvarlig kränkning av mänskliga rättigheter”, säger tulltjänstepersonen Brenda Smith.

Misstänker barn- och tvångsarbete

Omkring en miljon uigurer och andra minoritetsgrupper antas hållas fångna i fängelseliknande interneringsläger i Xinjiang. I dessa läger tvingas, i huvudsak muslimska minoritetsgrupper, lära sig lojalitet till centralregeringen i Peking.

Kina har tidigare tillbakavisat anklagelserna om kränkningar av de mänskliga rättigheterna.

Misstankar om barnarbete

Det är oklart huruvida den amerikanska tullen misstänker om håret är från vuxna och barn som befinner sig i dessa läger eller om håret enbart har producerats där, skriver BBC.

USA misstänker att det företag som ligger bakom produktionen använde sig av både barn- och tvångsarbete.

Kina har kallat anklagelserna om tvångsarbete för falska och illvilliga, rapporterar Reuters.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer