Kenneth Roth, chef för människorättsorganisationen Human Rights Watch, anklagar Kina för att motarbeta mänskliga rättigheter i världen. Foto: AFP/Johannes Eisele

Rapport: Kina motarbetar mänskliga rättigheter även i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Kina motarbetar mänskliga rättigheter världen över – även i Sverige. Det slås fast i den senaste årsrapporten från människorättsorganisationen Human Rights Watch.

Årets rapport har Kina i fokus. Förföljelserna av den uiguriska minoriteten i Xinjiang-provinsen och den starka reaktionen mot demokratiprotesterna i Hongkong är tydliga exempel på repressionen inom det egna landet, enligt människorättsorganisationen, HRW.

Kina agerar globalt

Men Kina begränsar inte bara sin egen befolknings åsiktsfrihet – utan hotar mänskliga rättigheter världen över, påstås i sammanställningen.

Kina och Sverige

– Kina ser utvecklingen av mänskliga rättigheter som ett existentiellt hot mot Kina, och därför utgör Kina ett existentiellt hot mot hela det system som är uppsatt för att skydda mänskliga rättigheter, säger Måns Molander, från HRW Sverige, enligt TT.

Kampanj mot Sverige

SVT Nyheter har tidigare redovisat forskning från svenska Utrikespolitiska institutet som visar att Kina bedriver en intensiv propagandakampanj riktad mot Sverige. En FN-konferens om mänskliga rättigheter på Fotografiska i Stockholm blev inställd efter påtryckningar från Kina, visade en SVT-granskning.

Human Rights Watch tar upp Kinas agerande mot Sverige i samband med utdelningen av PEN:s Tucholskypris till den svenskkinesiske bokförläggaren Gui Minhai, vilket ledde till hot om handelsrestriktioner.

”Tydligare här”

– Det har varit tydligare här än i många andra EU-länder hur aktivt Kina är med att bemöta all typ av främjande av mänskliga rättigheter. Är vi inte noga med att reagera mot den kinesiska ambitionen att tysta röster så kommer vi att komma till en situation där den kinesiska censuren når överallt, säger Måns Molander.

Organisationens högste chef, Kenneth Roth, hindrades från att resa till Hong Kong, där han ville presentera årsrapporten. HRW uttalar även kritik mot EU:s migrationspolitik som på många håll inte visar respekt för människors lika värde.

Journalister hindras

I de 95 stater som människorättsorganisationen har undersökt finns talrika exempel på hur journalister och regimkritiker hindras från att använda sin yttrandefrihet. Övervakning och inskränkningar av internet används också för att hindra människor från att uttrycka sina åsikter.

Hela rapporten kan du läsa här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kina och Sverige

Mer i ämnet