I toppen av listan över länder där internet stängs av allra oftast ligger just nu Indien. Arkivbild från en protest i New Delhi, december 2019. Foto: Altaf Qadri/AP/TT

Allt vanligare att regimer släcker ned internet

Uppdaterad
Publicerad

Att stänga av internet har blivit ett allt vanligare sätt för regimer att isolera och tysta sin befolkning. Enligt organisationen Access Now har antalet nedstängningar av internet i världen eskalerat explosionsartat de senaste åren – något som Svenska PEN nu riktar sitt fokus mot i sin internationella nättidsskrift.

– Det är en ny våg av internetcensur som vi ser väldigt tydligt. Och det har gått snabbt, på tre år har antalet internetavstängningar i världen mer än dubblerats, säger Elnaz Baghlanian som är chefredaktör för Svenska PEN:s internationella nättidskrift PEN/Opp.

Listan på länder som släcker ned internet växer. Iran, Venezuela, Sudan, Etiopien, Indonesien, Myanmar och Irak är några exempel.

– En anonym iransk författare skriver i PEN/Opp att den iranska regimen nu vet hur de ska göra om de vill komma undan med att döda politiska fångar så som de gjorde på 80-talet. De släcker ned internet, säger Elnaz Baghlanian.

Situationen i Indien värst

Men i topp på listan över länder där internet stängs av allra oftast ligger just nu Indien. Där har det regerande hindunationalistiska partiet BJP stängt av internet i långa perioder, inte minst i regionen Kashmir vars självstyre har upphävts av regeringspartiet. Videoklipp som lokala journalister med stor möda lyckats få ut, vittnar om militärt våld mot civilbefolkning och journalister.

– Tittar man på listan så finns ett mönster i att demonstrationer och protester ofta pågår där internet släcks ned, säger Baghlanian.

”Handlar om att förhindra informationsspridning”

Ofta påstår regimerna själva att syftet med internetavstängningarna är att lugna ner befolkningen. Vilket är en dålig ursäkt, menar svenska PEN.

– Det handlar om att förhindra informationsspridning och tysta ned människornas missnöje, säger Elnaz Baghlanian.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer