Demonstranter ropar slagord i en polisbuss efter att de gripits i New Delhi när de protesterade mot den nya medborgarskapslagen. Foto: Reuters/Danish Siddiqui 23 december 2019

Indien: 23 döda i protester mot ny medborgarskapslag

Publicerad

23 människor har dödats i Indien i samband med protester mot en ny medborgarskapslag. På måndagen genomför det största oppositionspartiet, Kongresspartiet, vad man uppger ska bli en ”tyst protest” mot den nya lagen, rapporterar Reuters.

De senaste veckorna har tiotusentals demonstranter drabbat samman med poliser i Indien. Protesterna gäller Indiens nya medborgarlag som landets parlament Lok Sabha beslutade om tidigare i december.

Kritikerna hävdar att den nya lagen är en åtgärd av premiärminister Narendra Modi med avsikt att marginalisera landets 200 miljoner muslimer.

De flesta dödsfallen har inträffat i den norra delstaten Uttar Pradesh där 20 procent av de 200 miljoner invånarna är muslimer.

Använder koloniallag

Myndigheterna har hittills svarat med en hård linje för att stoppa protesterna och använt en brittisk lag från kolonialtiden som förbjuder offentliga sammankomster med över ett visst antal männsikor.

Protesten på måndagen, leds av Kongresspartiets tillfälliga ledare Sonia Gandhi, änka till den mördade premiärministern Rajiv Gandhi.

Hon ledde kongresspartiet i 19 år och lämnade över till sin son 2017. Men i augusti 2019 tog hon över som tillfällig partiledare för oppositionspartiet efter den stora valförlusten mot Narendra Modis hindunationalistiska BJP.

Blockerar internet

Myndigheterna stänger även ner internet i perioder i vissa delstater och informationsministeriet har bett tv-företag i hela landet att avstå från att använda innehåll som kan leda till ytterligare våld, uppger deg brittiska nyhetsbyrån Reuters.

Myndigheternas blockad av information har främst påverkat New Delhi, den östra delstaten Västbengalen, den norra staden Aligarh i Uttar Pradesh och hela den nordöstra staten Assam, uppger nyhetsbyrån Reuters.

Indien har stängt ner internet över 350 gånger sedan 2012, uppger Reuters.

I delstaten Jammu och Kashmir har den senaste avstängningen pågått i över 139 dagar, uppger Reuters och hänvisar till uppgifter från Software Freedom and Law Center (SLFC).

Fakta om Indien och nya medborgarskapslagen

Lagen gör det möjligt för flera miljoner migranter som kommit från grannländer till Indien före 2015 att bli indiska medborgare. Men muslimer omfattas inte av den nya lagen. Kritiker menar att den är diskriminerande.

Enligt premiärminister Narendra Modis (BJP) hindunationalistiska regering är lagens syfte att skydda minoriteter som hinduer, sikher och kristna i grannländerna Pakistan, Afghanistan och Bangladesh, som annars har muslimsk majoritet.

Valresultatet 2014 blev det sämsta i Kongresspartiets historia. Det erhöll bara 44 av totalt 543 platser i Lok Sabha.

Valet 2019 innebar en liten ökning till 52 mandat men det tidigare statsbärande partiet var fortfarande långt ifrån att ta tillbaka regeringsmakten.

I juli 2019 avgick Rahul Gandhi som partiledare.

Källa: SVT/NE.SE

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.