Kinas ambassadör i Sverige, Gui Congyou. Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Kina ställde in handelsmöte med Sverige – fortfarande inget nytt datum

Uppdaterad
Publicerad

Ett viktigt handelsmöte mellan Sverige och Kina den 10 december blev inställt. UD uppger för SVT att länderna inte har kommit överens om ett nytt datum. Kina har tidigare hotat med motåtgärder när Sveriges kulturminister delade ut ett pris till svensk-kinesiske förläggaren Gui Minhai.

Den 15 november delade kulturminister Amanda Lind (MP) ut Svenska PEN:s Tucholskypris till den svensk-kinesiske förläggaren Gui Minhai som är fängslad i Kina.

– Vi motsätter oss starkt att den svenska regeringen närvarar vid prisutdelningen och ifall de gör det har vi inget annat val än att vidta motåtgärder, sa den kinesiska Sverigeambassadören Gui Congyou då.

Tre veckor senare, den 6 december, avslöjade Göteborgs-Posten att ett viktigt handelsmöte mellan Sverige och Kina ställts in.

Kina hade ställt in möten på vad som kinesiska heter ”Gemensamma kinesisk-svenska kommissionen om ekonomi och handel”, uppgav GP, vilket Utrikesdepartementet (UD) bekräftade.

Blandkommissionen

Sverige och Kina hade avsett att hålla vad UD benämner som ett blandkommissionsmöte i Stockholm den 10 december. Men i mitten av november meddelande Kina att den vice handelsminister som skulle ha lett Kinas delegation var tvungen att skjuta upp sin resa till Sverige och Finland, där han skulle ha lett Kinas delegation i motsvarande möte med Finland.

Blandkommissionsmöten om handel och ekonomi sker återkommande mellan Sverige och Kina, uppgav UD.

Inget datum

Enligt uppgifter till SVT hölls aldrig mötet mellan Kinas och Sveriges handelsdelegationer i Stockholm den 10 december. Inte heller finns något nytt datum utsatt för när mötet kommer att ske.

”Vi söker fortsatt nya datum”, skriver Buster Mirow Emitslöf, presskommunikatör vid UD i ett mejl till SVT på söndagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kina och Sverige

Mer i ämnet