Svenska PEN riktar kritik mot svenska regeringens tysta diplomati i fallet Gui Minhai. Foto: TT

Gui Minhai tilldelas årets Tucholskypris

Uppdaterad
Publicerad

Den svensk-kinesiske författaren och förläggaren Gui Minhai, som sitter fängslad i Kina utan vare sig rättegång eller dom, tilldelas årets Tucholskypris för sitt arbete, det skriver Svenska PEN i ett pressmeddelande.

2015 greps författaren Gui Minhai av kinesiska agenter i sin semesterbostad i Thailand och fördes i hemlighet till Kina. Först 2016 erkände kinesiska myndigheter att han hölls fängslad. Ingen vet säkert vad han anklagas för men de kinesiska myndigheterna har medgett att han är ”föremål för tvångsåtgärder”, något som Kulturnyheterna tidigare har rapporterat om.

Den 15 november, på Fängslade författares dag, tilldelar organisationen Svenska PEN Gui Minhai 2019 års Tucholskypris – ett pris som varje år delas ut till en förföljd, hotad eller landsflyktig författare eller publicist.

”PEN kommer arbeta för hans fall till den dagen han släpps fri”, säger Jesper Bengtsson, ordförande i Svenska PEN.

”Priset ges till Minhais arbete för det fria ordet”

”Under många år drev Gui Minhai ett förlag och en bokhandel med bas i Hongkong. Han skrev själv och publicerade andra. Ett arbete i yttrandefrihetens tjänst. För detta fängslades Gui Minhai. Priset ges till hans outtröttliga arbete för det fria ordet, till stöd för hans frigivning och rätt att återuppta sin publicistiska verksamhet.” skriver juryn i sin motivering.

”Vi är väldigt glada att kunna ge priset till Gui Minhai, även om han på grund av sin fångenskap inte kan ta emot det själv. PEN kommer arbeta för hans fall till den dagen han släpps fri”, säger Jesper Bengtsson, ordförande i Svenska PEN, i ett pressmeddelande.

Bristfällig pressfrihet

Kina ligger på plats 177 av 180 nationer i Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex, och enligt Svenska PEN är frihetsberövandet av Gui Minhai ett tydligt tecken på att Kinas press- och yttrandefrihet kraftigt har försämrats. Sedan försvinnandet har Svenska PEN och många andra press- och människorättsorganisationer arbetat för Gui Minhais frigivning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer