Gui Congyou har anklagats för att angripa yttrandefriheten i Sverige – nu vill KD och V att ambassadören utvisas. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Kinas ambassadör: Handel med Sverige ska begränsas

Uppdaterad
Publicerad

Kina kommer att begränsa handeln med Sverige efter regeringens hantering av Gui Minhai-fallet. Det meddelar Kinas ambassadör Gui Congyou till Göteborgs-Posten.

– Ingen kan räkna med att å ena sidan skada Kinas intressen och å andra sidan göra stora vinster i landet.

Det var på ett seminarium om de svensk-kinesiska relationerna som hölls av utrikespolitiska föreningen i Göteborg som den kinesiske ambassadören gjorde nya uttalanden. Under den senaste tiden har spänningarna mellan Sverige och Kina trappas upp efter att ambassadören skarpt kritiserat att svenska kulturministern Amanda Lind delat ut ett pris till den fängslade förläggaren Gui Minhai.

I en intervju med Göteborgs-Posten säger Gui Congyou att handelsrelationerna mellan Sverige och Kina kommer att påverkas, men är fåordig om exakt vad det kommer att innebära.

Kina och Sverige

– Vi kommer inte bara att införa begränsningar inom kulturområdet, utan kommer även begränsa utbytet och samarbetet inom ekonomi  och handel, säger ambassadören till tidningen.

Största handelspartnern i Asien

Han meddelar dock att han ska informera svenska utrikesdepartementet om det. Men än så länge har den informationen inte nått UD, meddelar presstjänsten till SVT Nyheter.

Kina är i dag Sveriges största handelspartner i Asien och åttonde största handelspartner mätt i varuhandel, enligt regeringens skrivelse om Kina som ska debatteras i riksdagen nästa vecka. Enligt regeringens siffror var Sveriges varuexport till Kina 67 miljarder under förra året och importen från Kina landade på 78 miljarder. Runt 10 000 svenska företag handlar med Kina och drygt 600 svenska företag är etablerade i landet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kina och Sverige

Mer i ämnet