Foto: TT/Svenska PEN

Svenska PEN:s ordförande: ”Obehagligt och oklart”

Publicerad

”Vissa människor bör inte känna sig lugna efter att ha sårat Kina”. Så säger Kinas ambassadör efter att det blev klart att Gui Minhai får Tucholskypriset av Svenska PEN. Organisationens ordförande Jesper Bengtsson utgår från att han är en av dem som pekas ut.
– Det är obehagligt och oklart, säger han.

Kinesiska ambassaden krävde redan i förra veckan att Svenska PEN skulle dra tillbaka priset till den svensk-kinesiske förläggaren som publicerat regimkritiska verk och därefter fängslats av kinesiska myndigheter. Efter hoten från ambassaden höjer Svenska PEN säkerheten under kvällens prisutdelning.

I en ny intervju med Sveriges radio går ambassadören Gui Congyou längre och hotar med konsekvenser för såväl Sveriges regering som ”vissa människor”.

– Jag utgår från att jag är en av dem, eftersom jag är ordförande för den organisation som delar ut priset. Jag är inte förvånad att de reagerar men jag är förvånad att de reagerar så starkt. De har reagerat förut, men inte med direkta hot, säger Jesper Bengtsson till SVT Nyheter.

”En oklarhet som säkert medveten”

Svenska PEN har delat ut Tucholskypriset till förföljda eller hotade författare eller publicister sedan 1985, men Jesper Bengtsson känner inte till att regeringar eller ambassadörer har reagerat på ett sådant här sätt tidigare. I en översättning av Sveriges radios intervju på kinesiska ambassadens hemsida står det att ”vissa människor inte ska känna sig lugna, efter att ha sårat kinesiska folkets känslor”. I den inspelade intervjun hos SR kan man höra hur den kinesiska översättaren säger att ”en del inte ska förvänta sig att allt ska fortsätta som vanligt”.

– Det vore intressant att höra vad de menar. Det finns en oklarhet i hoten som säkert är medveten, men det gör det obehagligt, säger Jesper Bengtsson.

Han har inte personligen stått i direkt kontakt med den kinesiska ambassaden. Organisationen står fast vid att kvällens prisutdelning ska ske.

– Det är viktigt att hålla fokus på bollen här, det vill säga yttrandefrihet. Vi kommer att reagera på hoten genom att dela ut priset.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gui Minhai

Mer i ämnet