Kurdo Baksi talar när Författarförbundet och Svenska Pen arrangerar en manifestation för den fängslade svensk-kinesiske bokförläggaren Gui Minhai utanför Kinas ambassad i maj 2018. Foto: TT

Baksi om hoten från kinesiska ambassadören: ”Chockad”

Uppdaterad
Publicerad

Journalisten och debattören Kurdo Baksi som har engagerat sig i Gui Minhais fall, vill att den kinesiska ambassadören ska lämna sitt uppdrag efter hoten mot Sverige.

– Jag är förbryllad och chockad, säger Baksi till SVT Nyheter.

Kurdo Baksi har länge engagerat sig i att den svensk-kinesiske förläggaren Gui Minhai ska friges. Efter de senaste uttalandena från Kinas ambassadör där denne hotar Sverige med konsekvenser om regeringen deltar när Minhai får pris av Svenska PEN, är han nu upprörd och förvånad.

– Jag har bevakat många despotiska stater, men aldrig har jag varit med om att en ambassadör utövar påtryckningar om att ett pris ska krävas tillbaka på det här sättet, säger Kurdo Baksi.

I intervjun med Sveriges radio säger ambassadören Gui Congyou att Gui Minhai ljugit om Kina och attackerat den kinesiska regeringen.

– Jag är förbryllad och chockad att en ambassadör tar sig frihet att uttala sig så om en man som inte kan försvara sig och inte ens är dömd, säger Kurdo Baksi.

Vill att ambassadören lämnar sitt uppdrag

Baksi anser nu att Gui Congyou borde lämna sitt uppdrag.

– Han borde förklaras persona non grata och inte få fortsatt förtroende.

Ambassadören sa också att ”en del människor inte ska förvänta sig att allt ska fortsätta som vanligt efter att ha sårat det kinesiska folkets känslor och Kinas intresse”.

Känner du att hotet är riktat mot dig?

– Ja, det är en varning att sluta engagera mig i Gui Minhais frihet. Men jag känner mig mer motiverad än någonsin att arbeta för det. Jag och de organisationer som engagerar sig i frågan kommer inte bli rädda för en aggressiv ambassadör.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.