President Sebastián Piñera poserar med ministrarna i huvudstaden Santiago på måndagen. Foto: Reuters/TT

Tunga ministrar tvingas lämna Chiles regering – efter massprotester

Publicerad

Chiles president Sebastián Piñera möblerar om i regeringen efter massprotesterna. Nu står det klart att bland andra inrikesministern och finansministern får lämna sina poster.

Över en miljon människor tog sig ut på gator och torg i flera chilenska städer i fredags. Krav på ekonomiska reformer och presidentens avgång lyftes under massprotesterna.

President Sebastián Piñera sa efter fredagen att han skulle gå kritikerna till mötes, men inte när det gällde avgångskraven mot honom själv.

– Jag har bett mina ministrar att avgå i avsikt att bilda en ny regering för att kunna möta dessa nya krav, sa presidenten.

På måndagen presenterades förändringar i regeringen. Bland annat ersätts inrikesministern Andres Chadwick med Gonzalo Blumel och finansministern Felipe Larrain med Ignacio Briones, rapporterar Reuters.

Presidenten bad om ursäkt

Den tändande gnistan för protesterna som har skakat Chile den senaste tiden var att biljettpriserna i kollektivtrafiken höjdes. President Sebastián Piñera svarade hårt på protesterna och närmare 20 personer uppges ha dött när demonstranter och polis drabbat samman.

Sebastián Piñera har sedan ändrat attityd och bad förra veckan om ursäkt för att inte ha lyckats hantera de sociala svårigheter som ligger bakom oroligheterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.