Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kan man bli en bättre turist? Två experter från Mallorca och Venedig ger dig sina bästa tips i videon ovan. Foto: TT

Turismen väntas slå rekord i år – trots protester

Uppdaterad
Publicerad

Efter flera år med reserestriktioner och hemester väntas 2024 bli ett rekordår för turismen. Samtidigt rasar protester runt om i Europa mot överturismen. Så, hur blir man en bättre turist? Två experter ger dig svar.

Enligt FN:s turistbarometer väntas turismen ta tillbaka hela tappet från coronapandemin och nå nya rekordnivåer i år, med en förväntad tillväxt på 2 procent över 2019 års nivåer. Även World Travel and Tourism Council förutspår ett rekordår för den internationella turismen 2024.

Ett populärt resmål är Mallorca. Förra året reste 14,4 miljoner turister till ögruppen Balearerna som Mallorca är en del av. Men det får stora konsekvenser för lokalbefolkningen som inte har råd att bo kvar när turister driver upp priserna på bostadsmarknaden.

Utrikesbyrån

Demonstranter: ”Åk hem”

I slutet av maj gav sig tusentals lokalbor ut på gatorna i Palma på Mallorca för att protestera mot massturismen. Även i populära turistorter som Barcelona och Venedig kan turister mötas av budskap som ”Barcelona är inte till salu” och ”åk hem”.

– Vi kan alltid säga att det är ett kollektivt ansvar. Som turister behöver vi också tänka på hur vi beter oss, vart vi reser och när. Men i slutändan är det ett ansvar för politiker och ledare. Så vi måste titta strukturellt på hur vi kan arbeta med reglering, säger Carina Ren, turismforskare på Aalborgs universitet i Köpenhamn till Utrikesbyrån.

”Se det som att du besöker en mormor”

En som har egna erfarenheter av överturismen är Kiki Giora, som bor i Venedig och har jobbat som turistguide i 15 års tid. Hon har ett råd till den som ska besöka den omåttligt populära staden.

– När du kommer till Venedig, se det som om du besöker en gammal mormor, en gammal klok mormor. Hon är äldre och hon behöver din respekt, säger hon till Utrikesbyrån.

Så är du en bättre turist – två experter från Mallorca och Venedig ger dig tips i videon ovan.

Se hur länder har tacklat överturismen i Europa i Utrikesbyrån: Turistjävlar på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utrikesbyrån

Mer i ämnet