Sedan den 1 augusti i år är det förbjudet att bära burka och niqab på offentliga platser i Danmark. Arkivbild. Foto: AP/TT

Turist i niqab tog kontakt med dansk polis – fick böter

Publicerad

En turkisk turist gick in på polisstationen i Århus i Danmark. Hon skulle förnya sitt uppehållstillstånd – men fick i stället böter på 1000 danska kronor då hon var iklädd niqab.
– Hon var här som turist och ville in för att tala med polisen, säger Jeanette Løw Rasmussen, kommunikatör vid polisen i Östjylland, till Danmarks Radio.

Förbudet mot att bära burka och niqab i Danmark trädde i kraft den 1 augusti i år. Det hade den 48-åriga turkiska turisten ingen aning om.

– Hon erkände direkt att hon hade på sig en niqab och förklarade att hon inte kände till den nya lagen och att det inte var hennes intention att bryta mot den, säger Jeanette Løw Rasmussen, kommunikatör vid polisen i Östjylland, till Danmarks Radio.

Även lösskägg förbjudet

Kvinnan är i Danmark som turist och är inte bosatt i landet. Däremot skulle hon stanna i landet en längre tid och behövde därför ett uppehållstillstånd. Eftersom hon inte är bosatt i Danmark betalade hon sina böter direkt på platsen.

Sedan den 1 augusti är alla former av klädesplagg som täcker ansiktet förbjudet på offentliga platser i Danmark. Utöver burka och niqab gäller förbudet även allt från halsdukar och hjälmar till lösskägg, konstaterar Danmarks Radio.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer