Foto: TT

Turkiet förbjuder Youtube

Uppdaterad
Publicerad

Turkiet förbjuder nu videosajten Youtube, enligt landets telekommyndighet.

Först förbjöd den turkiska regeringen Twitter. Nu stoppar man även befolkningen från att använda Youtube.

Order om förbudet ska ha kommit efter att inspelningar av topphemliga möten om Syrien publicerats på videosajten av en anonym användare, rapporterar tidningen Hürriyet Daily News. På inspelningen hör man chefen för Turkiets underrättelsetjänst, den biträdande chefen för de beväpnade styrkorna och landets utrikesminister diskutera en eventuell militär insats i Syrien, rapporterar Reuters.

Stängde även Twitter efter läcka

För knappt en vecka sedan beordrade landets premiärminister Recep Tayyip Erdogan att det sociala mediet Twitter skulle stängas ner. Även då ska beskedet ha kommit efter att ljudinspelningar lagts ut på sociala medier, inspelningar som skulle avslöja korruption i premiärministerns inre krets.

Men en turkisk domstol bedömde på onsdagen att Erdogans beslut var olagligt, och den turkiska regeringen har efter domslutet lovat att häva förbudet.

Twitter-blockaden verkar dessutom inte ha haft en större verkan, då användare kunnat gå runt den med hjälp av virtuella privata nätverk.

Vill stänga ner Facebook

Redan innan de sociala medierna stängdes ner i Turkiet, varnade Erdogan att hans regering kan förbjuda Youtube och Facebook efter lokalvalen den 30 mars.

Youtube har tidigare år varit blockerad i Turkiet tillsammans med omkring 3.700 andra sajter, skriver TT.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.