Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här exploderar det på den populära shoppinggatan i Istanbul. Foto: Twitter/Reuters

Turkiet: 46 gripna efter explosionen i Istanbul

Uppdaterad
Publicerad

Turkiet anklagar PYD och PKK för att ligga bakom attacken som dödade minst sex personer i centrala Istanbul på söndagen – något som båda grupperna förnekar. Samtidigt uppger den turkiska polisen att 46 personer har gripits misstänkta för inblandning i explosionen, inklusive personen som placerade ut bomben.

På måndagsförmiddagen uppgav turkisk polis att en syrisk kvinna har anhållits misstänkt för att ha placerat ut bomben – och att hon har sagt att hon tränats av kurdiska militanter.

Turkiets inrikesminister Süleyman Soylu riktade redan på natten mot måndagen misstankarna mot den kurdiska PKK-gerillan och dess allierade i norra Syrien, som Turkiet sedan länge bekämpar militärt.

– Vi bedömer att ordern kom från Kobane, sade han enligt public service-kanalen TRT.

Kobane är en gränsstad i norra Syrien som kontrolleras av den kurdiska YPG-milisen och dess politiska gren PYD.

Enligt Soylu är det också i Kobane som PKK har sitt högkvarter i Syrien, skriver al-Jazeera.

PYD och PKK förnekar inblandning

”Vårt folk och den demokratiska allmänheten vet att vi inte har något att göra med den här händelsen, att vi inte skulle rikta in oss på civila och att vi tar avstånd från attacker mot civila”, skriver PKK i ett uttalande, enligt nyhetsbyrån AFP.

Även syrisk-kurdiska PYD förnekar inblandning i attacken. Till Ekot säger ledaren att de fördömer alla attacker som angriper civila och ser det som terrorism. Han säger även att anklagelserna är grundlösa och lögner.

PYD och YPG fick hjältestatus när de med västligt stöd besegrade den jihadistiska terrorsekten IS – med början i just Kobane. Turkiet betraktar dem dock som terrorgrupper som egentligen är förlängningar av den terrorstämplade PKK-gerillan.

Turkiet utsattes mellan 2015 och 2017 för flera dödliga bombdåd, vissa anklagades IS ligga bakom, andra PKK och deras förgreningar.

48 personer dödades i december 2016 i två bombdåd i Istanbul som Kurdistans frihetshökar (TAK), en mer radikal utbrytargrupp från PKK, tog på sig skulden för.

Omtalade gerillagrupperna – detta är PKK och YPG 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.